Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

«Πράσινο φως» από Eurogroup για αφορολόγητο σε καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ - 15,6% ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ

«Πράσινο φως» από Eurogroup για αφορολόγητο σε καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2013
Το «πράσινο φως» για μεγαλύτερη ευελιξία στην φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο της συγκέντρωσης των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πράσινο φως» από Eurogroup για... αφορολόγητο σε καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ και εναλλακτικά την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000, ώστε να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στα πλαίσια της συμφωνίας.
Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.
Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.
«Όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης είπαν ότι δεν επιθυμούν φόρο για καταθέσεις μικρότερες των 100.000, αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια χώρα να (συμφωνήσει σει αυτό). Η Κύπρος δεν θέλει να επιβάλλει μεγάλο φόρο για καταθέσεις άνω των 100.000 γιατί θα υπάρξουν ''διαρροές''. Τα δυο τρίτα των καταθέσεων είναι από το εξωτερικό» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πηγή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Σύμφωνα με τo πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνταν με 6,7% και τα μεγαλύτερα ποσά με 9,9%.
    H ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup:
    Το Eurogroup πραγματοποίησε απόψε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης στην Κύπρο.
    Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος προσαρμογής και του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση της Κύπρου αντικατοπτρίζει τη συναίνεση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ανθηρό μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

    Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ένα έκτακτο, εφάπαξ μέτρο. Το μέτρο αυτό- σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική στήριξη - θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο. Σε περίπτωση μη λήψης του εν λόγω μέτρου, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

    Το Eurogroup εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα εφαρμόσουν μεγαλύτερη κλιμάκωση στην εφάπαξ εισφορά σε σύγκριση με όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει την στοχευμένη μείωση του πακέτου χρηματοδότησης και - ως εκ τούτου- δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της χρηματικής βοήθειας που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.

    Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση των αρχών να κηρύξουν προσωρινή αργία στην Κύπρο στις 19-20 Μαρτίου για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και παροτρύνει τις κυπριακές αρχές και την βουλή να λάβουν γρήγορα απόφαση για την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

    Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: