Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Νέα... τρικυμία στην ΕΡΤ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130304/engine/assets_LARGE_t_420_54171669_type12128.jpg 
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 
Μόλις 7 μήνες κατάφερε να παραμείνει στο Ραδιομέγαρο και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ο Νίκος Σίμος, ο οποίος υπέβαλε χθες γραπτώς την παραίτησή του στον πολιτικό του προϊστάμενο, υφυπουργό στον ..
πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου.
Επικαλούμενος τις ασφυκτικές πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που υποτίθεται ότι έθεταν βέτο για την τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου στη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης (που παρέμενε κενή μετά την αποχώρηση του Κ. Σπυρόπουλου τον Δεκέμβριο του 2012), ο Νίκος Σίμος εγκαταλείπει το «καράβι» έχοντας στην ουσία όλον αυτόν τον καιρό υποκύψει σε καθημερινές μικρές και μεγάλες πιέσεις στελεχών του Μαξίμου κάνοντας διάφορα χατίρια και εκδουλεύσεις «γαλάζιων» στελεχών και αφήνοντας ουσιαστικά τη διακυβέρνηση στη δικαιοδοσία του διευθυντή του γραφείου του, Μάνου Καμπανέλλη, με τον οποίο συμβίωσε παρά τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπό του.
Ο Νίκος Σίμος υπέβαλε χθες γραπτώς την παραίτησή του στον πολιτικό του προϊστάμενο, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου
Ο Νίκος Σίμος υπέβαλε χθες γραπτώς την παραίτησή του στον πολιτικό του προϊστάμενο, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου

Ως εκ τούτου, η «υπόθεση Μπράμου» ήταν μόνον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του συνεχούς? αδειάσματος του Νίκου Σίμου τον οποίο διάφορα γαλάζια στελέχη απενεργοποίησαν ακυρώνοντάς τον στην πράξη και τοποθετώντας «ημέτερους» σε ήσσονος σημασίας θέσεις που στην πράξη είχαν πολλαπλάσια αποφασιστική αρμοδιότητα για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ.

Επιστολή
Ηδη την Πέμπτη (28/2) ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε στα μέλη του ΔΣ ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή η απαίτηση για την τοποθέτηση του Γ. Μπράμου καθώς «είναι συνταξιούχος και στον χώρο υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι νεότεροι άνθρωποι που μάλιστα είναι και άνεργοι».

Μάλιστα ο Ν. Σίμος στην επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για άρνηση του Γ. Μπράμου να απαλλαγεί των καθηκόντων του λόγω συνταξιοδότησης, επικαλούμενος γνωριμία με υπουργό. Στην πραγματικότητα η επιστολή παραίτησης περιείχε περισσότερες αιτιάσεις και υπαινιγμούς για τον τρόπο άσκησης εξουσίας στο Ραδιομέγαρο.

Στην επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι «η ΕΡΤ είναι ένας οργανισμός με τεράστιες δυνατότητες που όμως δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια του βαλλόμενος και εκ των έσω», κάνει όψιμα λόγο για πιέσεις που του ασκήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες για «διευθετήσεις ρουσφετιών, ενώ παράλληλα πολλά και ποικίλα οικονομικά συμφέροντα επιχειρούσαν είτε να βάλουν πόδι στην ΕΡΤ είτε να διατηρήσουν την προνομιακή σχέση που είχαν με αυτήν».

Πάντως για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και ως λύση στο αδιέξοδο έχει προταθεί το όνομα του Τζώννυ Καλημέρη (μέλος του ΔΣ) αν και εφόσον υπερπηδηθούν τα εμπόδια από το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του στο ΔΣ άλλων εταιρειών, ενώ ο Αιμίλιος Λιάτσος προαλείφεται για τον διπλό ρόλο του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης (Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας) στο νέο οργανόγραμμα.

Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, ο Ν. Σίμος ζήτησε να αποχωρήσει η γραμματέας του ΔΣ και να μιλήσει απευθείας στα μέλη του. Εκεί αναφέρθηκε σε μια «παρέα» η οποία και έχει τον έλεγχο της ΕΡΤ ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και διοικήσεων. Επίσης μίλησε για τις νέες απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην ΕΡΤ, για την οποία, όπως φαίνεται, λεφτά δεν υπάρχουν για εξωτερικές και μεικτές παραγωγές, όπως κατέδειξε με στοιχεία και η αναπληρώτρια διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών Δέσποινα Φακλή παρουσιάζοντας έναν πετσοκομμένο προϋπολογισμό για το 2013 μπροστά στα έκπληκτα μάτια του διευθύνοντος συμβούλου που αγνοούσε τους «κωδικούς» και τα επιμέρους ποσά, αλλά και των μελών του ΔΣ.

Συγκεκριμένα, η κ. Φακλή γνωστοποίησε ότι το εξοδολόγιο της ΕΡΤ ήταν μειωμένο κατά 30%, πολιτική γραμμή που δεν συνάδει με την κατεύθυνση που είχε πάρει το ΔΣ για έγκριση παραγωγών και ανανεώσεις τσουχτερών εκπομπών όπως το «Μεσογείων 136», το «ΕΠΤΑ» κ.ά.

Μειωμένα τα έσοδα
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος εμφανίζονται μειωμένα κατά 70 εκατ. ευρώ εξαιτίας τόσο της απόδοσης του 25% (28,5 εκατ. ευρώ) στο ΛΑΓΗΕ (πράσινη ενέργεια) είτε εξαιτίας της μείωσης των εσόδων της ΔΕΗ από τη μη καταβολή των χρεών των οφειλετών. Αυτό που εξόργισε τον Νίκο Σίμο ήταν η μεγάλη σφαγή που γίνεται στο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Για τις ανάγκες του ψυχαγωγικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού προγράμματος προβλέπεται κονδύλι ύψους 21,8 εκατ. ευρώ τη στιγμή που πριν από δυόμισι χρόνια η ΕΡΤ υπολόγιζε για προγράμματα ψυχαγωγίας το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, αυξημένο εμφανίζεται το κονδύλι της ενημέρωσης (30 εκατ. ευρώ), στην οποία επιστρέφουν οι δαπάνες για αθλητικά προγράμματα.

Στον κωδικό «άλλες λειτουργικές δαπάνες», για τη μεν ενημέρωση προϋπολογίζονται 6,5 εκατ. ευρώ, για τη δε γενική διεύθυνση προγράμματος 11 εκατ. ευρώ.

Κατά εκτιμήσεις, στα ποσά αυτά εντάσσεται το κόστος για τις συμβάσεις έργου που επιστρέφουν με κυβερνητική απόφαση, με την αποφασιστική αρμοδιότητα και τις λίστες των νέων συμβασιούχων να διαχειρίζεται πλέον κατευθείαν ο Σ. Κεδίκογλου και όχι ο Νίκος Σίμος. Αλλος ένας λόγος για να σύρει τον διευθύνοντα στην έξοδο προς τη Μεσογείων.

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
chaimada@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: