Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ελλάδα Πειραματόζωο της Ευρωζώνης (του Δημ.Καλαϊτζή)

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πολλοί οικονομολόγοι ερίζουν καθημερινώς για την πορεία της οικονομίας της χώρας, για την προοπτική και πιθανότητα εξόδου από το Ευρώ.
Αναλύουν καθημερινά ότι, με τα έως σήμερα δεδομένα, δεν υπάρχει φώς στο τούνελ και είναι μονόδρομος η έξοδος από το Ευρώ και αυτό γιατί, δέν υπάρχει καμία προοπτική...
ανάπτυξης, η ύφεση έχει φτάσει σε υψηλά μεγέθη, η ανεργία στο 30%, η συρρίκνωση και η εσωτερική υποτίμηση στα πλαίσια του Ευρώ στο 25%.
Θεωρούν πολλοί ότι η Ευρωζώνη καταρρέει, η συνταγή Μέρκελ απέτυχε, και ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωζώνης είναι προ των πυλών, αφού η κρίση μου μαστίζει την Ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλη, τέτοια που να θυμίζει την κρίση άλλων εποχών που είχε ώς αποτέλεσμα επαναστάσεις στους λαούς της Ευρώπης.
Η Ελλάδα ακολουθεί μία τακτική λαθεμένη, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την Ευρωζώνη και δέν κοιτάζει την προοπτική και το μέλλον του Ελληνικού λαού.
Το μέχρι σήμερα κούρεμα του χρέους μετακυλίστηκε στις πλάτες των εγχώριων μικρών πιστωτών, δηλαδή αυτών που επένδυσαν όλες τις οικονομίες τους σε ομόλογα που κουρεύτηκαν και το Ελληνικό Δημόσιο δεν τους αποδίδει αυτό που οφείλει σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τους Έλληνες μικροεπενδυτές. Είναι αδιέξοδη η σημερινή τακτική της Ευρωζώνης, που την τηρεί πιστά η χώρα μας.
Το κούρεμα του χρέους και η παύση πληρωμών, η αλλαγή πορείας για μία άλλη οικονομική πολιτική  της χώρας μας αποτελεί κατά πολλούς οικονομολόγους ο μόνος δρόμος.
Ίσως η Ελλάδα πρέπει να χαράξει καθαρά ελληνική στρατηγική στην οικονομική της πολιτική, επιθετικά, με παύση πληρωμών και ότι αυτο συνεπάγεται.
Βέβαια πολλοί θα πουν, μα θα πάμε στη δραχμή και θα χρεοκοπήσουμε..
Μα τώρα τί κάναμε δεν χρεοκοπήσαμε;
Καλά να δεχτούμε την άποψη ότι το κάνουμε για να σταθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Μα ποιά Ευρωζώνη; Αυτή που με τις ενέργειές της η Ευρωπαϊκή Τρόικα θα τη διαλύσει;
Να δεχτούμε οποιαδήποτε θυσία άν υπήρχε επιβίωση μέσα στην Ευρωζώνη.
Όμως με τις εμμονές της Μέρκελ και της Τρόικα στο θέμα της χώρας μας και η συνέχεια της ίδιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, φοβάμαι ότι μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη χρεοκοπία.
Χωρίς να είμαι ειδικός, ακούγοντας όλους τους ειδικούς επιστήμονες οικονομολόγους, τις διαφορετικές απόψεις, βλέποντας όμως και ζώντας σε αυτή τη χώρα, που πρέπει να λέγεται "Ελλάδα Πειραματόζωο της Ευρωζώνης", συμπεραίνω ότι, είτε μόνοι μας, είτε με την αποτυχημένη οικονομική συνταγή, θα βγούμε από την Ευρωζώνη, αν αυτή υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: