Η κυβέρνηση στηρίζει την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ, "δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία" "Αξιόπιστα τα στοιχεία"Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013
Τη στήριξή της κυβέρνησης στον διωκόμενο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατηγορείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι διόγκωσε τεχνητά το δημοσιονομικό έλλειμμα για να επιδεινώσει την εικόνα της ελληνικής κρίσης...
χρέους, εξέφρασε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και άλλα στελέχη.
"Το υπουργείο δεν αμφιβάλει σε καμία περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία στα οποία βασίζεται το τρέχον πρόγραμμα", είπε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι διέπραξε οποιαδήποτε παρατυπία, ενώ και η ίδια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τον στήριξε δημόσια, λέγοντας ότι το έλλειμμα υπολογίστηκε με βάση τους κανόνες της.

Η ελληνική κρίση χρέους πυροδοτήθηκε στα τέλη του 2009 όταν η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα μέχρι τότε στοιχεία, υπενθυμίζει το Reuters.

Ο Γεωργίου τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το 2010, στο πλαίσιο προσπάθειας να ανακτηθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων.

Απηχώντας και ανάλογες δηλώσεις από αξιωματούχους της ΕΕ, στελέχη της κυβέρνησης υπεραμύνθηκαν του έργου του, λέγοντας ότι συνεργάστηκε στενά με την Eurostat για να ευθυγραμμίσει τις μεθόδους και να παράσχει αξιόπιστα στοιχεία, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ.

"Η Eurostat ήταν ξεκάθαρη ότι θεωρεί αξιόπιστη την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή", είπε η Emer Traynor, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα φορολογίας Algirdas Semeta.

Παρόλ' αυτά, εισαγγελέας άσκησε την Πέμπτη και τυπικά δίωξη σε βάρος του Γεωργίου και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, επικαλούμενος στοιχεία ότι παραποιήθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2009, σύμφωνα με αξιωματούχο από το δικαστικό χώρο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο 52χρονος Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, αντέτεινε ότι η απόφαση να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόρροια στατιστικών στοιχείων που παρήγαγαν οι προκάτοχοί του, πριν αυτός διοριστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.

"Προξενεί εντύπωση το γεγονός, ότι ποινική δίωξη για 'εσφαλμένη εκπόνηση των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας' δεν ασκήθηκε όταν τα 'greek statistics' απασχολούσαν διαρκώς την Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα", είπε ο Γεωργίου σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

"Θα συνεχίσω να τηρώ το νόμο, παρά τις αντιξοότητες", κατέληξε.

Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελίες απολυμένου υπαλλήλου της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο Γεωργίου διόγκωσε το έλλειμμα ως μέρος συνωμοσίας που εξυφάνθηκε από τη Γερμανία για να δικαιολογηθούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

Το Νοέμβριο του 2010, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε πάνω από 15% του ΑΕΠ από 13,6%.

Εάν καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος -κατηγορία που αποδίδεται συνήθως σε όσους υπεξαιρούν ή καταχράζονται δημόσια περιουσία-, ο Γεωργίου θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τουλάχιστον πενταετή κάθειρξη.