Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κάντο όπως οι Ολλανδοί!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κάντο όπως οι Ολλανδοί!
Κάντο όπως οι Ολλανδοί!
Κάντο όπως οι Ολλανδοί!
Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Πριν μερικές μέρες, είχα την χαρά να συνομιλήσω με μία περήφανη Ελληνίδα μητέρα, η οποία ζει στο Αρνεμ. Η κόρη της, Αφροδίτη Κυρανάκου, πρωτοστατεί στον....
παγκόσμιο χάρτη της Ιστιοπλοΐας, έχοντας διακρίσεις τόσο με τα ελληνικά χρώματα όσο και με τα ολλανδικά. Πλέον αγωνίζεται για την Ολλανδία και σπουδάζει Νομική στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ...
Η Λένα Παπαδημητρίου, κατάγεται από τον Πειραιά, αλλά το ταξίδι της ζωής την έφερε να ζει στον ευρωπαϊκό βορρά. Τα δυο της παιδιά επέλεξαν να ασχοληθούν με το τένις και την ιστιοπλοΐα, δύο αθλήματα που στην φτωχή πλέον Ελλάδα δεν χαίρουν μεγάλης προβολής, καθώς αφενός κρίνονται "ακριβά σπορ", αφετέρου δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή για έναν ερασιτέχνη που δεν διαθέτει εύρωστο πορτοφόλι. "Στην Ελλάδα χρειάζεται να πληρώνεις απίστευτα ποσά για να κάνεις τέτοια σπορ! Σκέψου πως μόνο το σκάφος της Αφροδίτης κοστίζει περισσότερα από 20.000 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι πανιά περίπου 3.000... Στην Ολλανδία τα πάντα τα πληρώνει η Ομοσπονδία", υπογραμμίζει.
Η κ. Παπαδημητρίου, γνωρίζει απόλυτα το τι συμβαίνει με τον αθλητισμό στην χώρα που διαμένει καθώς τα 12 χρόνια που "τρέχει" πίσω από τα παιδιά της, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους, την έκαναν γνώστρια της κατάστασης, ενώ δεν παραλείπει να δηλώνει ενθουσιασμένη με το εκεί σύστημα. "Τα πάντα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχουν "θολά" σημεία. Ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να ανοίξει την ιστοσελίδα της KNVB  να μπει στην ον λάιν βιβλιοθήκη και να ενημερωθεί. Επίσης, μπορεί να αποστείλει μέιλ και να λάβει άμεσα απάντηση".
Εντύπωση, προσωπικά όμως μου έκανε στο σύνολο του διαλόγου, το πόσο την ενοχλεί και μοιραία την στεναχωρεί όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα καταγωγής της, ειδικά στο επίπεδο ακαδημιών και έχει να κάνει γενικότερα με τον χρηματισμό αλλά και τη πληρωμή συνδρομών ακόμη και για ατομική βελτίωση…
"Σήμερα στην Ολλανδία λειτουργούν επιτυχώς περίπου 3.000 αθλητικοί σύλλογοι σε όλα τα αθλήματα", μου εξήγησε αρχίζοντας την ενδιαφέρουσα κουβέντα.
"Σε αυτές περιλαμβάνονται σαφώς και οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες, αλλά το γενικό πλαίσιο λειτουργίας είναι απολύτως κοινό για όλους. Όλα τα τμήματα υπάγονται στην κεντρική Ομοσπονδία Αθλητισμού, κάτι σαν την Ελληνική Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Σύλλογος που δεν υπάγεται απευθείας εκεί, απλά δεν υπάρχει και δεν δικαιούται να λειτουργεί», υπογράμμισε για να συνεχίσει:
"Κάθε παιδί που εντάσσεται σε ένα άθλημα, υποχρεούται να πληρώνει μία πάγια ετήσια συνδρομή στην αρχή του έτους και καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση δεν έχει.
Δεν πληρώνει δηλαδή προπονητές, ατομικές βελτιώσεις ή ακόμη και τα "εργαλεία" που θα διευκολύνουν το έργο του. Το σκάφος της Αφροδίτης δόθηκε από την Ομοσπονδία, και όσο ψηλότερα ανέβαινε ή όσες διακρίσεις κέρδιζε, αποκόμιζε και καλύτερες συνθήκες προπόνησης. Σήμερα της προσφέρουν ιδιώτη προπονητή υψηλής κατάρτισης χωρίς να της χρεώνουν τίποτα. Κανένα άλλο κόστος για την ίδια, γεγονός που της επιτρέπει να παραμένει συγκεντρωμένη στους στόχους της…
Η Αφροδίτη Κυρανάκου αριστερά Περισσότερα εδώ
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους ερχόμενους θερινούς Ολυμπιακούς στο Ρίο το 2016 για το οποίο και προετοιμάζεται σκληρά υπό την εποπτεία της Ολλανδικής Ομοσπονδίας, παρέα με την Ολλανδή θα αμειφτεί από την KNVB με 50.000 ευρώ. Τίποτα άλλο δεν θα της δοθεί, καθώς η ηθική ικανοποίηση θα ξεπεράσει όλα αυτά τα ποσά, που θα φέρουν οι χορηγίες και οι διαφημίσεις!  Επίσης, μπορεί να κερδίσει ως και 500.000 ευρώ πριμ, από ιδιωτικές χορηγίες που στηρίζουν την προσπάθειά της μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς.
Η νεαρή ιστιοπλόος πέρα από τη σκληρή δουλειά στο άθλημά της δεν έχει τίποτα άλλο να σκεφτεί, εκτός από το να ευχαριστήσει δημοσίως όλους όσοι τη στηρίζουν προσωπικά ή… ηλεκτρονικά! Και το κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση καθώς εκεί αλλιώς λειτουργεί το σύστημα…
Σε ό,τι αφορά στο παιδικό ποδόσφαιρο, ο ανταγωνισμός σε τοπικό επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ στο εθνικό επίπεδο αγγίζει τα επαγγελματικά πλαίσια.

Η θέση κερδίζεται με αγώνες

Υπάρχουν συνολικά 9 επίπεδα και αφορούν αρχάριους και προχωρημένους αθλητές.
Ομως για να συνεχίσει σε ανώτερη αγωνιστική βαθμίδα ένας σύλλογος θα πρέπει να το κερδίσει αγωνιζόμενος ομαδικά.
Η κάθε ομάδα γνωρίζει σε ποιο επίπεδο βρίσκεται, ποιο δυναμικό διαθέτει, ομαδικό και τεχνικό τιμ, και το ίδιο γνωρίζει και η Ομοσπονδία. Μαζί κρίνουν που θα συμμετάσχουν ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και πρόοδος. Δεν γίνεται δηλαδή μία ομάδα που δεν συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία να αγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο αν δεν κριθεί ικανή, ώστε να μην παρεμποδίζει την απόδοση των άλλων συμμετεχόντων…
Η Ομοσπονδία ελέγχει τα πάντα με απόλυτη αξιοκρατία, μετρήσεις, και παραστατικά.
Αν ένας μικρός ποδοσφαιριστής κριθεί έτοιμος από τους προπονητές του για ένα πρωτάθλημα είτε τοπικό είτε εθνικό, εντάσσεται στο κλαμπ, υπογράφουν οι γονείς του (καθώς είναι ανήλικος) ένα έγγραφο με το οποίο αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής για όλη τη χρονιά.
Αν είναι κατηγορία τζούνιορ πληρώνει παράβολο 120 ευρώ (κλιμακωτά η ετήσια συνδρομή για τους ενήλικες φτάνει τα 160 ευρώ) και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν απευθείας στην Ολλανδική Ομοσπονδία.
Εκεί, ενημερώνεται η καρτέλα του αθλητή και αποκτά ή ανανεώνει την αθλητική ταυτότητα. Με το ποσό αυτό πληρώνει παράλληλα και την ασφάλειά του.
Εννοείται πως το κλαμπ δεν παίρνει ούτε ευρώ από το ποσό αυτό, καθώς είναι ρητά απαγορευμένο να εμπλέκεται γονιός με χρηματισμό προπονητών για οποιοδήποτε λόγο.
Θεωρώ πως είναι καλό να το γνωρίζουν όσοι Ελληνες θέλουν να αγωνιστούν σε ακαδημίες στην Ολλανδία, καθώς υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα Ελλήνων που πλήρωσαν ακόμη και τα δωρεάν δοκιμαστικά στην Ολλανδία, εν αγνοία των Ολλανδών!
"Η Ομοσπονδία με τη σειρά της πληρώνει τα πάντα για τις διοργανώσεις και επιδοτεί ανάλογα τα κλαμπ ως έξοδα λειτουργίας", υπογραμμίζει η Λένα Παπαδημητρίου.
"Τονίζω πως κανένας δεν πληρώνει τίποτα περισσότερο από την πάγια ετήσια συνδρομή στην Ομοσπονδία…
Λειτουργώντας όμως ως επιχείρηση το κλαμπ μπορεί να κερδίσει χρήματα από την καφετέρια, από διαφημίσεις, ή από φίλους χορηγούς ως μία επιπλέον επιδότηση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και έτσι να γίνει κερδοφόρορο".
Στα μπαμπίνι για παράδειγμα η ετήσια συνδρομή αρχίζει από τα 50 ευρώ το χρόνο και ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο συμμετοχής αυξάνεται το κόστος κλιμακωτά. Η Ομοσπονδία στο τέλος των πρωταθλημάτων πριμοδοτεί τους νικητές και πρωταθλητές με ένα επιπλέον ποσό ως έπαθλο επιβράβευσης.

Με λογική κινήτρου!

"Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς οι προπονητές στην Ελλάδα πληρώνονται από χρήματα των γονιών που δίνουν μηνιαία στο κλαμπ!
Εδώ δεν γίνεται τίποτα αν δεν έχει γνώση και δεν έχει αδειοδοτήσει η Ομοσπονδία! Ούτε τουρνουά, ούτε διοργανώσεις με απίθανους Ολλανδούς για παράδειγμα που έρχονται για «αρπαχτή» στη χώρα μας, δήθεν για να διδάξουν το ολλανδικό πρότυπο",
επισημαίνει η μητέρα της πρωταθλήτριας.
"Το πλάνο στρατηγικής είναι σαφές και πολύ ενιαίο.
Η δουλειά και η πετυχημένη διαδρομή ανταμείβονται στον αθλητισμό και πολύ δύσκολα θα πέσει θύμα απάτης κάποιος Ολλανδός, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που σε κάθε σημείο της χώρας διοργανώνονται μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών δεκάδες αναξιόπιστα τουρνουά και καμπ προπονητικής χωρίς κάποιος φορέας να ελέγχει το λόγο που γίνονται και τι κερδίζουν οι συμμετέχοντες
, κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά στους προπονητές τα λόγια είναι περιττά. Είναι άλλωστε πολύ γνωστό το πόσο δύσκολα και με πόσο επίπονη εργασία δίνονται τα πτυχεία στους ολλανδούς τεχνικούς, ειδικά σε όσους αναλαμβάνουν παιδιά! Η πρόσληψη των προπονητών γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και ανάλογα με το πτυχείο που διαθέτει κάποιος που θέλει να εργαστεί.
Στην Ελλάδα για να πάρεις πτυχείο αρκούν μερικές μέρες, 700 ευρώ και μία καλή εργασία στις σχολές της ΕΠΟ.
Η διαφορά μας με την Ολλανδία φαντάζει τεράστια... και δύσκολη να καλυφτεί ειδικά στις μέρες της κρίσης.
Αρκεί να πούμε πως για το UEFApro εκτός των 6.000 ευρώ, απαιτούνται χρόνια και αποδείξεις επί τω έργω...

Για το acadimies.gr
Δώρα Ιωακειμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: