Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δόση, και στο βάθος νέο κούρεμα Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ – Αύριο στη δημοσιότητα η έκθεση για το χρέος

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε κι αυτό χθες το δικό του «ναι» στη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στις.. δόσεις Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2012 που είχαν κρατηθεί, όπως κι αυτές της ευρωζώνης, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το πακέτο μέτρων με τη νέα κυβέρνηση.
Στα 3,24 δισ. του ΔΝΤ θα προστεθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα 9,2 δισ. που αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ετσι, συνολικά σε μια εβδομάδα η Ελλάδα εξασφαλίζει 12,5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια. Τα 7,2 δισ. από τη δόση της ευρωζώνης προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού, ενισχύοντας εμμέσως τη ρευστότητα στην αγορά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, με το ποσό που εγκρίθηκε χθες, οι συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος του περασμένου Μαρτίου που συμφωνήθηκε σε συνεργασία με την ευρωζώνη ανέρχονται σε 4,86 δισ. ευρώ. Συνολικά, το πρόγραμμα ανέρχεται σε 172 δισ. ευρώ για διάστημα 4 ετών, θυμίζει το Ταμείο.
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ που ενέκρινε τη δόση δεν ήταν πάντως ανέφελη. Πολλά κράτη - μέλη του εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, ενώ ιδιαίτερη δυσαρέσκεια εκφράστηκε για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επισημανθούν και στη σχετική έκθεση του Ταμείου που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο. Η έκθεση θα θίγει, εξάλλου και το καυτό για το ΔΝΤ θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του επίσημου αυτή τη φορά χρέους προς την ευρωζώνη.
Το θέμα είναι ανοιχτό, καθώς στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι θα εξετασθούν νέοι τρόποι μείωσης του χρέους μόλις η Ελλάδα καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε προχθές ευπρόσδεκτο ένα ενδεχόμενο κούρεμα στο μέλλον.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρηματοδοτεί στο εξής την Ελλάδα με 1,8 δισ. ευρώ το τρίμηνο ώς το 2016 ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των περίπου 28 δισ. που εχει αποφασίσει να διαθέσει για τον σκοπό αυτό.
Οι εκταμιεύσεις, βεβαίως, θα γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ικανοποιεί κάθε φορά τις προϋποθέσεις που εχουν τεθεί στο Μνημόνιο ώστε το κλιμάκιο ελέγχου του Ταμείου να δίνει το πράσινο φως. Από την πλευρά της ευρωζώνης, οι εκταμιεύσεις που έχουν προγραμματισθεί εξαντλούνται το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Δόθηκαν €74 δισ. το 2012
Κατά τη διάρκεια του 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, η ευρωζώνη εκταμίευσε 74 δισ. ευρώ (και το ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ). Μεγάλο μέρος των ποσών αυτών δόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: