Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Νέα ημέρα" για την Ελλάδα - Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες, δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά το πράσινο φως για τη δόση


Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το γεγονός ότι το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ και έκανε λόγο για...
"μεγάλη επιτυχία". "Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες" τόνισε και πρόσθεσε ότι "η αλληλεγγύη είναι ζωντανή".
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Eurogroup, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όπως αποδεικνύεται, "δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ" και υπογράμμισε ότι "είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη".

Σε νεότερη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και σημείωσε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη για όλους στο εξής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί αποτελούν δικαίωση και αφετηρία για τα τρία κόμματα που πίστεψαν στην αναγέννηση κι όχι στην καταστροφή της χώρας. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, καθώς και τους βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για "τις μάχες που δώσαμε μαζί και τις κερδίσαμε".

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για "αφετηρία για όλους τους Έλληνες, αφού έχοντας αποφύγει τον γκρεμό έχουν στέρεους λόγους να αισιοδοξούν". Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα έρθουν τόσα χρήματα στη χώρα, εξηγώντας ότι από τα 52,5 δισ. ευρώ, τα 40 θα μείνουν στη χώρα.

Σημείωσε, δε, ότι με τα 7 δισ. ευρώ το Δημόσιο θα αρχίσει να ξεχρεώνει όλα όσα χρωστάει στους πολίτες από το 2010. Όπως είπε, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, θα δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.

"Το σύννεφο αβεβαιότητας απομακρύνθηκε και θα έρθουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας" είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά όσων "πίστευαν ότι δεν θα γινόταν τίποτα, ότι θα μας πέταγαν έξω από το ευρώ, αλλά πρόσθεσε: "Είναι μέρα ελπίδας, μέρα ενότητας".

Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε δήλωσε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί 52,5 δισεκ ευρώ, με τα 49,1 δισεκ. να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισεκ. από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: