Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Σε ομηρία η χώρα (από τον Φώτη και τον Κώστα)




Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
*ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 
Σε μία δραματική ταινία συνήθως οι πρωταγωνιστές είναι δύο. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, που βαδίζει σε...
τεντωμένο σχοινί λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων, που είναι το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, την παραμονή στην Ευρωζώνη και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Ο Φώτης Κουβέλης και ο Κώστας Σκανδαλίδης φαίνεται πως είναι οι δύο πυλώνες, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση δίνοντας τροφή στους σεναριογράφους να ομιλούν ακόμη και για πτώση του τρικομματικού σχήματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι δύο έμπειροι πολιτικοί, με την εμμονή τους στη μη ψήφιση των μέτρων, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, τόσο για την εποχή που επέλεξαν για να βγουν στο αντάρτικο, όσο και τις πραγματικές επιδιώξεις τους. Ειδικά μάλιστα όταν ο μεν Κουβέλης έχει αποδεχθεί τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και στα 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ, ο δε Σκανδαλίδης έχει ψηφίσει το 1ο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και το 2ο Μνημόνιο, όπως και όλα τα επώδυνα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την τωρινή στάση των δύο πολιτικών, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας στο πλαίσιο της μεγάλης Κεντροαριστεράς που ονειρεύονταν; Από την εποχή Σημίτη, ο Σκανδαλίδης είχε αναλάβει τον ρόλο να προσεγγίσει τον ΣΥΝ, προκειμένου να υπάρξει συμπόρευση. Κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Μόνο που τη θέση του ΣΥΝ πήρε η ΔΗΜΑΡ, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί επαφές με λίγους…

Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτή την εποχή οι δύο πολιτικοί προβάρουν τους νέους τους ρόλους στο καινούργιο πολιτικό σκηνικό που οικοδομείται, αδιαφορώντας εάν τελικά η χώρα εισέλθει σε νέες περιπέτειες.  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται πρωτίστως να καταπιεί το σπαραζόμενο ΠΑΣΟΚ και να γίνει σημείο αναφοράς στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης εκτιμά ότι «ήγγικεν η ώρα» να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να ηγηθεί του Κινήματος, έστω κι εάν αυτό έχει συρρικνωθεί.

Ο μεν Κουβέλης ελέγχει απόλυτα τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ με το να μην ψηφίσει τα μέτρα με τη δικαιολογία των εργασιακών σχέσεων θα τον βολέψει αφάνταστα, καθώς πέραν του Μιχελογιαννάκη δεν πρόκειται να χάσει άλλους βουλευτές, αφού από την εξέλιξη θα ικανοποιηθούν τόσο ο Βουδούρης, όσο και ο Μουτσινάς.

Ο δε Σκανδαλίδης ελέγχει απόλυτα τους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο, Μιχάλη Κασσή (ανεξαρτητοποιήθηκε μέσω… τηλεόρασης), Θόδωρο Παραστρατίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Δριβελέγκα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που φοβούνται ότι πέραν αυτών που θα ψηφίσουν αρνητικά, υπάρχουν κι άλλοι πέντε, που συμφωνούν με τη στάση Σκανδαλίδη. Και οι προχωρημένοι θεωρούν πως οι συγκεκριμένοι μαζί και με την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου θα ηγηθούν της Κίνησης για να καταλάβουν το ΠΑΣΟΚ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προσωπικές φιλοδοξίες δύο έμπειρων πολιτικών κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του λαού, που από τον Μάιο του 2010 βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι συνέπειες για τη χώρα μπορεί να είναι καταστροφικές, όμως όπως φαίνεται ελάχιστα ενδιαφέρουν τον Φώτη και τον Κώστα.

Και βέβαια πάντα υπάρχουν ερωτηματικά, μήπως οι κινήσεις των δύο είναι σε συνδυασμό. Δηλαδή, να αρνηθεί ο Κουβέλης και με την ανατροπή του Βενιζέλου ο Σκανδαλίδης αφενός μεν να πάρει το «πράσινο μαγαζί», αιφνιδιάζοντας τους άλλους μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ , αφετέρου δε να προχωρήσει στη συγχώνευση με τη ΔΗΜΑΡ. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κρύβει plan Β στο μυαλό του;

Λογικά όταν η χώρα κινδυνεύει ακόμη και με χρεοκοπία, τότε όλοι είναι τσιτωμένοι. Όμως οι συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη περιγράφουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, όπως ακριβώς είναι καθημερινά. Δηλαδή: ήρεμο και χαλαρό. Παρά το γεγονός ότι όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Ειδικά από τη στιγμή που η τρόικα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.
Οι ίδιοι ομιλούν ότι κρύβει ένα plan Β. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Ο ίδιος δεν λέει τίποτα. Ούτε καν υπόνοιες αφήνει σε όσους μιλάνε μαζί του. Λέει πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και απλά περιμένει να κάνουν ένα βήμα πίσω οι τρεις της τρόικας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ψήφισε όλα τα Μνημόνια και τα επώδυνα νομοσχέδια αλλά τώρα ηγείται ανταρσίας

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τον Μάιο του 2010 ψήφισε το 1ο Μνημόνιο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα και η αντικατάστασή τους από ένα επίδομα. Επίσης ψήφισε την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, την αύξηση κατά 15% στον φόρο για τη βενζίνη, την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως και την αύξηση στους φόρους των αυτοκινήτων. Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους  ψήφισε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Τον Ιούνιο του 2011 (29) ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο και πάλι υπερψήφισε ο Σκανδαλίδης. Δηλαδή τη νέα αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ, το χαράτσι σε μισθούς και συντάξεις υπέρ της αλληλεγγύης των αδύναμων πολιτών, την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, ενώ συμφώνησε και με το χαράτσι της ΔΕΗ. Το ίδιο έκανε και στην περικοπή των εφάπαξ, αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες.
Και τέλος, στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, υπερψήφισε και το Μνημόνιο Νο 2, που έφερε νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών.

Κι όμως, ο Σκανδαλίδης, αν και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και αργότερα σε αυτήν υπό τον Παπαδήμο, έμεινε στο απυρόβλητο και κατάφερε με μία σειρά κινήσεων να βοηθήσει τον Βενιζέλο να κερδίσει την προεδρία. Κάτι που του έδωσε εκ νέου επιρροή και πρώτο ρόλο. Προεκλογικά τοποθέτησε δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά και στα ψηφοδέλτια του κόμματος εισήλθαν δικοί του άνθρωποι. Μετά τις εκλογές έπεισε τον Βενιζέλο να «ξεφορτωθεί» τους κορυφαίους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να ροκανίσει την καρέκλα του ευκολότερα. Και μόνος.

Στα 35 χρόνια που ο Σκανδαλίδης βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ έζησε μεγαλεία: γραμματέας του κόμματος επί Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργός σε κάθε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος αρχηγός εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτής μια ζωή. Οπαδός της θεωρίας «όλα για το λαόν, αρκεί να μας ψηφίζει» ξεσήκωσε το ΠΑΣΟΚ το 2002 εναντίον της μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων που επεχείρησε ο Γιαννίτσης.
http://www.iapopsi.gr
Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: