Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα" - Η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους είναι εθελοντική, είπε ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο τόνισε ότι είναι "πατριωτικό καθήκον", στέλνοντας μήνυμα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η συμφωνία του Eurogroup για την ...
Ελλάδα δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στο ευρώ και μας προσφέρει την ευκαιρία να φύγουμε από την ύφεση, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, επισήμανε. Τα "δύσκολα" είναι σύμφωνα με τον υπουργό, το πως θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, υποστήριξε.
Πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είχε καθυστερήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, ώστε να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική γι' αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Για τη δόση των 44 δισ. ευρώ, είπε ότι τα 33,4 θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Νέα μείωση στο επιτόκιο των δανείων το 2014
Το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 20% στο 124% του ΑΕΠ, σε σχέση με το βασικό σενάριο (144% του ΑΕΠ), επισήμανε.
Το χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 110% το 2022 και το 88,3% το 2030.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν το 2014 υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το επιτόκιο στο πρώτο δάνειο θα μειωθεί περαιτέρω (στο Eurogroup συμφωνήθηκε η μείωση σε Euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,50%, από Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50% προηγουμένως).
Εθελοντική η επαναγορά ομολόγων
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, λέγοντας ότι υπήρξε δέσμευση στο Eurogroup να μην αποκαλυφθεί.
Όμως, τόνισε ότι είναι "πατριωτικό καθήκον" να επιτύχει, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί, όπως είπε, συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότας του χρέους και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας, σημείωσε.
Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δάνειο (από τον EFSF) και προστίθενται στο κρατικό χρέος.
Στη συνέντευξη διαψεύσθηκε σενάριο σύμφωνα με το οποίο αυτό το ποσό θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF.
Η διαδικασία είναι εθελοντική, τόνισε, όποιος θέλει θα συμμετέχει, προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας.
"Είναι εθελοντική δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας" ανέφερε και σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι.
"Θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους", δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα αν επιθυμεί να συμμετάσχουν. Για την περίπτωση που δεν πετύχει η επαναγορά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει "Σχέδιο B" για το θέμα του χρέους.
Η επαναγορά χρέους "δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες τιμές απ' αυτές που γίνεται η προσφορά", υποστήριξε.
Εξόφληση οφειλών προς επιχειρήσεις
Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι σήμερα θα υπογραφούν μνημόνια κατανόνησης του υπουργείου Οικονομικών με 12 υπουργεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Εκτενή αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Μέσα Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν συγκεκριμένα ποσά, υπογραμμίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Στουρνάρας να αναφέρουν συγκεκριμένα τι ποσό θα πληρωθεί εφέτος και στους επόμενους μήνες.
"Θα αποπληρωθεί ένα μέρος μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου", είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Από τα περίπου 34 δισ. που θα δοθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου, τα 10,4 θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες, ενώ τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Από τα 10,4 δισ. ευρώ ένα τμήμα θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες.
Στα μνημόνια θα περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: