Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η Πιερία βγάζει μεγάλα ταλέντα …στην άμυνα!

b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_neoi_poroi_pierias.jpg





























Λένε ότι η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα, και στον νομό Πιερίας φαίνεται ότι το ξέρουν πολύ καλά αυτό, καθώς από εκεί έχουν βγει οι Διονύσης Χασιώτης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Στέλιος Μαλεζάς και Κυριάκος ....
Παπαδόπουλος.
Oi τρεις απ’ τους τέσσερις αγωνίζονται στο εξωτερικό, (ο Χασιώτης βέβαια έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση) και είναι βασικά στελέχη της Εθνικής Ελλάδος.
Ας ξεκινήσουμε από τον Διονύση Χασιώτη, που ως πιο παλιός το δικαιούται άλλωστε…
Ο γεννηθείς το 1975 έκανε τα πρώτα του βήματα στον Απόλλων Λιτοχώρου και το 1994 μεταπήδησε στον Πιερικό, όπου έπαιξε για πέντε χρόνια λαμβάνοντας μέρος σε 122 αγώνες. Το καλοκαίρι του 1999 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα παίρνοντας μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ.







b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_xasiotis.jpg








Στον δικέφαλο έκατσε 6,5 σεζόν. Έδινε τον καλύτερο εαυτό του, όποτε καλούνταν να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όντας ένα εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» για τους εκάστοτε προπονητές του.
Με τη φανέλα των ασπρόμαυρων συμμετείχε σε 142 αναμετρήσεις Α’ Εθνικής (πέτυχε τρία γκολ) καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και επίσης πανηγύρισε την κατάκτηση δύο κυπέλλων (2001-03)!
Μεσούσης της σεζόν 2006/07 αποτέλεσε παρελθόν από τον δικέφαλο του βορρά και δοκίμασε την τύχη του στην γερμανική Μπράουνσβαϊγκ. Εκεί όμως δεν άφησε ικανοποιημένο τον τεχνικό της ομάδας και κατέληξε στην Καστοριά.
Έπαιξε στους «γουναράδες» ως το καλοκαίρι του 2008 έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο (49 ματς/τρία τέρματα), και κατόπιν μετακινήθηκε στον Αγροτικό Αστέρα. Την σεζόν 2011-2012 αγωνίστηκε στους Πόντιους Κατερίνης και μάλιστα πρόλαβε και την συγχώνευσή τους με των Ηρακλή.
b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_tziolis.jpg














Alexander the great
Έτσι τον αποκαλούσαν οι φίλοι του όταν μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα απ την αρχή.
Ο Αλέξανδρος Τζιόλης γεννήθηκε στις  13 Φεβρουαρίου του 1985 στο Λιτόχωρο, και εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα,  στον τοπικό Απόλλων Λιτοχώρου. Ο Πανιώνιος διέκρινε το ταλέντο του και τον απέκτησε το 2002 κάνοντάς του το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
Αγωνίστηκε 61 φορές στους κυανέρυθρους και σκόραρε και τρεις φορές. Με τις καλές του εμφανίσεις έκανε τον Παναθηναϊκό να κινηθεί για την απόκτησή του το 2005. Αν και κανείς δεν περίμενε να πρωταγωνιστήσει στην εντεκάδα του τριφυλλιού λόγω της έλευσης του Φλάβιο Κονσεισάο, ο Κατερινιώτης αμυντικός χαφ κατάφερε να παραγκωνίσει τον βραζιλιάνο “σούπερ σταρ”.
b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_tziolis.jpgΟι πολύ καλές του εμφανίσεις, του άνοιξαν την πόρτα στην Εθνική Ελλάδος, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε φιλικό αγώνα απέναντι στη Νότια Κορέα τον Γενάρη του 2006. Και δυο χρονιά μετά βρέθηκε στην αποστολή για το Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας και μάλιστα έπαιξε και στον αγώνα με την μετέπειτα κυπελλούχο Ισπανία.
Τον Ιανουάριο του 2009 παραχωρήθηκε δανεικός από τον ΠΑΟ στη Βέρντερ Βρέμης. Μετά τη λήξη του δανεισμού του στον γερμανικό σύλλογο επέστρεψε στον ΠΑΟ, η διοίκηση του οποίου δοκίμασε να τον πουλήσει σε ομάδες του εξωτερικού ανεπιτυχώς, εξαιτίας της άρνησης του ίδιου του παίχτη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραγκωνιστεί και να κάνει μόλις 2 συμμετοχές, μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ιταλική Σιέννα. Εκεί αγωνίστηκε σε 13 επίσημα παιχνίδια. Μετά τον υποβιβασμό της Ιταλικής ομάδας ο Τζιόλης βρήκε καταφύγιο στην Ισπανική Ρασίνγκ Σανταντέρ.
Παρόλα αυτά δεν κατάφερε ούτε εκεί να στεριώσει και τελικά κατέληξε στην Μονακό στην οποία δεν έκανε πολλά παιχνίδια και οι Γάλλοι τον έδωσαν δανεικό στον ΑΠΟΕΛ. Στην κυπριακή ομάδα ο Αλέξανδρος βγάζει μάτια και θυμίζει σε όλους τον νεαρό που έκοβε και έραβε στο κέντρο του Παναθηναϊκού .







b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_malezas.jpg








Ο Στελλάκος που έγινε Στέλιος
Ήταν 11 Μαρτίου του 1985 όταν γεννήθηκε ο Στελλάκος όπως τον λέει ακόμα ο πατέρας του, ποιος να το φανταζόταν ότι αυτό το ψηλόλιγνο παιδάκι που έπαιζε στην άμυνα της  Α.Ε.Π. Κατερίνης θα βρισκόταν κάποια στιγμή να γίνει ο αρχηγός του ΠΑΟΚ!
Μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ το Γενάρη του 2004, όμως όπως κάθε παίκτης που “σέβεται” τον εαυτό του έκανε πρώτα το αγροτικό του στον Ηρόδοτο. Ολόκληρη τη σεζόν 2004-2005 αγωνίστηκε στον Ηρόδοτο, το καλοκαίρι όμως επέστρεψε για να μείνει, το πε και το κανε, καθώς για τα επόμενα 6 χρόνια ήταν βασικός και σχεδόν αναντικατάστατος στην άμυνα του ΠΑΟΚ και εκεί δίπλα στον Pablo Contreras, ήταν που ο Στελλάκος έγινε ξαφνικά Στέλιος!
Έγινε ο ηγέτης της άμυνας και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ… Αλλά ο κόσμος του δικέφαλου πλέον μπορεί να τον δει μόνο στην τηλεόραση καθώς αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα… της Bundesliga και να αγωνίζεται με τα χρώματα της Fortuna Dusseldorf.
Με την Εθνική Ελλάδος έχει μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και ένα Euro στην πλάτη του και όμως το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα, το έκανε λίγες μέρες πριν στον αγώνα της Ελλάδας με την Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου μόνο ονειρικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε! Κρίμα γιατί είχε βρει έναν πολύ καλό ρυθμό αγώνων…
b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_kyriakos_papadopoulos1.jpg














Μικρός στα χρόνια μεγάλος σε εμπειρίες
Και πάμε στον βενιαμίν της παρέας τον Κυριάκο Παπαδόπουλο τον εικοσάχρονο αμυντικό που έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει και την Μίλαν να παρακαλάει για να τον αποκτήσει!
Ο Κυριάκος ή αλλιώς Κούλης γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 στον Σβωρόνο Πιερίας και έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική (ομώνυμη) ομάδα, μέχρι το 2007 που ο Ολυμπιακός αναγνώρισε το ταλέντο του και του έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περίοδο που έγινε παίκτης του Ολυμπιακού κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή (15,5 ετών) στη Super league.
Επίσης, σε ηλικία 15 ετών, έγινε ο νεότερος παίκτης που έλαβε μέρος σε προπόνηση του Ολυμπιακού. Και στις 2 Δεκεμβρίου του 2007 στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι, με 3-1, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής (15 ετών και 283 ημερών) που έχει αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Κώστα Αντωνίου για εννέα ημέρες.
Η UEFA τον είχε κατατάξει στη λίστα με τα αστέρια του αύριο και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τις ευρωπαϊκές ομάδες και ιδιαίτερα από την Shalke που τον Ιούνιο του 2010 τον απέκτησε και από τότε ο νεαρός αμυντικός είναι βασικός και αναντικατάστατος στην αμυντική γραμμή τω Γερμανών.
Την σεζόν 2010/2011 μάλιστα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League πράγμα πρωτόγνωρο για έναν 20χρονο Έλληνα παίκτη. Και μετά από όλα αυτά ήρθε και η επιβράβευση από τον Φερνάντο Σάντος που τον κάλεσε στην Εθνική για τον αγώνα με την Μάλτα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Σε αντίθεση με τον Μαλεζά ο Κυριάκος έκανε ονειρικό ντεμπούτο καθώς όχι μόνο ξεκίνησε βασικός, αλλά σκόραρε κιόλας στο 26ο λεπτό με κεφαλιά. Το σίγουρο είναι ότι είναι το μέλλον της Εθνικής μας στην άμυνα, αλλά και ένα παιδί που από ότι φαίνεται θα μας κάνει περήφανους στα Ευρωπαϊκά γήπεδα.
b_280_280_16777215_0___images_stories_2012_fthinoporo_neoi_poroi_pierias.jpg














Τελικά φταίει το νερό; Φταίει ο Όλυμπος που τον βλέπουν τόσο σταθερό ακούνητο και αδιαπέραστο και προσπαθούν να του μοιάσουν; Ή φταίει η καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής των ομάδων του νομού Πιερίας;
Η φωτογραφία δεν είναι από κάποιο μεγάλο γήπεδο της Ευρώπης είναι από το γήπεδο των Νέων Πόρων Πιερίας και από ένα σαββατιάτικο τουρνουά για μικρά παιδιά, που υπό την σκιά του Ολύμπου ονειρεύονται να γίνου νέοι Χασιώτηδες, Τζιόληδες, Μαλεζάδες και Παπαδόπουλοι… Μην ξεχνάμε ότι το μέλλον του αθλητισμού μας είναι αυτά τα μικρά παιδιά…
Δείτε κάποια βίντεο αφιερώματα:
είτε κάποια βίντεο αφιερώματα:
Πηγή:transfernews.gr Πηγή:transfernews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: