Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

«Καμπάνες» Δένδια - Σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο για όσα έγιναν έξω από το Πεντάγωνο


Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012
Έκτακτη ενημέρωση ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί βρίσκονταν μόνον τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας στο Πεντάγωνο, την ώρα...
της συγκέντρωσης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία.
Ήδη, η κρατική ασφάλεια διενεργεί έρευνα για τα επεισόδια παρουσία δύο εισαγγελέων.
Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Όπως έγινε γνωστό, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ανεπαρκής η δύναμη, που είχε διατεθεί αρχικά για το Πεντάγωνο και ειδικότερα, δέκα μόνον αστυνομικοί, χωρίς διμοιρία των ΜΑΤ.
Από πηγές του Αρχηγείου έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός δεν ζήτησε έγκαιρα ενισχύσεις, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου.
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, και αφού τον ενημέρωσε ότι θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους αξιωματικούς της Αστυνομίας που θα κριθεί ότι ολιγώρησαν, του ζήτησε «να πέσουν κεφάλια» και από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά: «Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει θετικά στα προβλήματα των εργαζομένων και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα και όχι να καταφεύγει σε πολιτικές παραγωγικής διάλυσης, σε αυταρχισμούς και σε μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στα ναυπηγεία που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και την επιβίωση της χώρας».
Επίθεση στον υπουργό εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Δένδιας περί άκρων: «Οι δηλώσεις Δένδια αποτελούν επίθεση στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να παλεύει για τα δικαιώματά της.
»Η κυβέρνηση είναι βαθιά νυχτωμένη αν πιστεύει ότι μπορεί να τσουβαλιάζει τους εργαζόμενους με τους τραμπούκους που είναι δημιούργημα του δικού της συστήματος» προστίθεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Tο χρονικό της «εισβολής»
«Φτάνει πια η κοροϊδία!» φώναζαν οργισμένοι οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν μείνει απλήρωτοι επί 6 μήνες και λίγο μετά τις 10:00 πραγματοποίησαν «επίθεση» στην είσοδο του υπουργείου Άμυνας.
Στο σημείο δεν υπήρχαν ούτε δυνάμεις της αστυνομίας, ούτε του στρατού.
Αρχικά, ταρακούνησαν τα ρολά στην είσοδο του Πενταγώνου και μη βρίσκοντας -ουσιαστικά- κανένα εμπόδιο, τα σήκωσαν και εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Άμυνας.
Η «επέλαση» συνεχίστηκε έως την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου οι πόρτες ήταν κλειστές.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στις σκάλες και τον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Έστησαν ένα πανό και πραγματοποίησαν κατάληψη στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου.
Περίπου μισή ώρα μετά την εισβολή, στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού εμφανίστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος επιχείρησε με μία ντουντούκα να τους μιλήσει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν φωνάζοντας και γιουχάροντας.
Κάποια στιγμή που επικράτησε ηρεμία, ο κ. Κωσταράκος ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο έσπασαν τα ρολά και οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν εκ νέου σε φωνές: «Φύγε, φύγε». Τελικά, ο κ. Κωσταράκος αποχώρησε.
Λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που έλαβαν θέσεις μπροστά από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στον προαύλιο χώρο. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών και των εργαζομένων. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και έκαναν χρήση χημικών.
Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι -εκ των οποίων ένας φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τραύματα στο κεφάλι και άλλοι δύο έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 110 προσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: