Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση του ισολογισμού και δράσεων του ΨΝΠΟ Μ. Κοσμαδάκης: "Παραδίδουμε μια οικονομικά υγιή επιχείρηση"


Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 Τοπικά
Σε μια σειρά δράσεων που είναι σε εξέλιξη αλλά και στην παρουσίαση του ισολογισμού του ΨΝΠΟ προχώρησε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Μανώλης Κοσμαδάκης ...
πλαισιωμένος από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μπερεδήμα και τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Ιωάννου.
Ο κ. Κοσμαδάκης αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της συγχώνευση του ΨΝΠΟ με το νοσοκομείο όπου όπως είπε δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου για τι ακριβώς θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Πάντως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ΨΝΠΟ αφού οι υπηρεσίες στον Ψυχιατρικό τομέα δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Από τις 11 Μαρτίου το ΨΝΠΟ δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθώς ενοποιείται με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ σε ότι αφορά την μεταφορά της κλινικής των οξέων από το ΨΝΠΟ είναι έτοιμοι να κάνουν την μεταφορά όταν τους ζητηθεί από το νοσοκομείο.
Δράσεις και διαδικασίες
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι διάφορες δράσεις όπως το πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ όπου ήδη εκπαιδεύεται η 1η ομάδα 15 ατόμων παρουσία και του αναπληρωτή διοικητή.
Ακόμη, χθες ξεκίνησε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ο 2ος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον χώρο της υγείας . Επιπλέον παραδόθηκε η διαχειριστική μελέτη για το δάσος για την επόμενη δεκαετία και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης, τεκμηρίωσης, αποδοχής ή απόρριψης του περιεχομένου της μελέτης σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών.
Επίσης, ο ΟΚΑΝΑ προκήρυξε μια θέση ειδικευμένου ιατρού είτε ψυχίατρος, είτε παθολόγος ή γενικός ιατρός για τις ανάγκες του ΟΚΑΝΑ και η προθεσμία "τρέχει". Ακόμη την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε έκθεση με έργα ασθενών ψυχικής υγείας, όπου συμμετέχει κα το ΨΝΠΟ με 10 έργα, με στόχο να προβληθεί η δημιουργικότητα των ασθενών.
Τέλος το ΨΝΠΟ συμμετέχει και στην 4η έκθεση με περίπτερο όπου παρουσιάζονται έργα των ασθενών και μη, που υποστηρίζονται από το νοσοκομείο.
Ο Ισολογισμός
Σε ότι αφορά τον ισολογισμό που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, αυτός είναι πλεονασματικός κατά 693.269 ευρώ και παρουσιάζεται επίσης μείωση των λειτουργικών δαπανών, των δαπανών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης οι δαπάνες του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 32,6% χωρίς να υπάρχει καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η δαπάνη του φαρμάκου μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 31,13% με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ιατρών.
Επίσης, η χρήση των γενόσημων έχει ανέλθει στο 53% σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα, ποσοστό που όπως είπε ο κ. Κοσμαδάκης είναι από τα καλύτερα πανελληνίως. Το πλεόνασμα του ισολογισμού ανέρχεται σε 693,269 ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στη δωδεκάμηνη λειτουργία υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στα 1,4 εκ. ευρώ.
Τέλος, το μέσο κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων έχει μειωθεί κατά 42,4% κάτι που οφείλεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικών εργαστηρίων που εφαρμόζονται από το 2011 στο ΨΝΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: