Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν άναψαν πράσινο φως για περικοπές οι «τρεις» - Νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων Τρίτη ή Πέμπτη

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012


Η εκκρεμότητα με την τρόικα για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ συνεχίζεται, μαζί της και η νευρική κρίση στην κυβέρνηση. Από τη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου δεν άναψε πράσινο φως για τις περικοπές και η πίεση που δέχονται οι ............
κυβερνητικοί εταίροι εντείνεται, καθώς εξαντλούνται και τα χρονικά περιθώρια για την τελική συμφωνία με τους δανειστές.
Σε αυτό το σκηνικό, η νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση μετατίθεται για την προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα Τρίτη ή Πέμπτη, με την προσδοκία ότι θα είναι και η καταληκτική.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι το κλίμα στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των αρχηγών ήταν καλύτερο από ό,τι ανέμεναν μετά το προχθεσινό πολεμικό επεισόδιο με το ΠΑΣΟΚ και τόνιζαν ότι όλοι οι εταίροι, «έχουν συναίσθηση και αντιμετωπίζουν υπεύθυνα την κατάσταση». Διαβεβαιώσεις εξάλλου ότι και τα τρία κόμματα θα στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές δόθηκαν εντός και εκτός Μαξίμου.




Ωστόσο οι αρχηγοί αντέδρασαν έντονα στις πιέσεις Τόμσεν ο οποίος επέμενε στη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων.Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης, ξιφούλκησαν μετά τη σύσκεψη κατά της τρόικας και ειδικότερα κατά του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι δεν πρέπει η τρόικα να λειτουργεί ως τιμωρός του ελληνικού λαού, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε τους δανειστές «να σταματήσουν να επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία». Οι δύο αρχηγοί, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ευθυγραμμισμένοι με το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση για τους εκπροσώπους της τρόικας, επιβεβαιώνοντας την πίεση που δέχονται.
Παρά ταύτα, η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έγινε σε βαριά ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από το ενδεχόμενο να εκτροχιαστεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και τη συνακόλουθη αντίδραση, που προεξοφλείται ότι θα υπάρξει από τους ευρωπαίους. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης (που συνομίλησαν χθες με τον υπουργό Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο) έβαλαν στο στόχαστρο υπουργούς που έχουν δεχθεί «κίτρινη κάρτα» από την τρόικα, καθώς απορρίπτονται τα σχέδια για μείωση δαπανών που υποβάλλουν, ενώ η προοπτική ριζικών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και ενός μεγαλύτερου μαχαιριού στις συντάξεις οδήγησε εσπευσμένως στο Μαξίμου και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος διαφωνεί με την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ». Οι υψηλοί τόνοι Κουβέλη, σύμφωνα με στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχουν στόχο να δώσουν «πολιτική διάσταση» στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, «οι οποίοι βλέπουν μόνο αριθμούς». Οπως έλεγε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, «πρέπει να καταλάβουν και οι εταίροι ότι όλο αυτό το πράγμα έχει ένα όριο, δεν γίνεται να συνεχίζουν με το ίδιο βιολί. Εκτός αν θέλουν να σπρώξουν τη χώρα έξω από το ευρώ και να παραδοθεί στο χάος».
Οσον αφορά το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, από την Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν χθες ότι τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ: η περικοπή χορήγησης του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, η περικοπή των δώρων στον δημόσιο τομέα και το ύψος της σύνταξης κάτω από το οποίο θα γίνουν νέες περικοπές (δηλαδή, αν θα αρχίσουν από τα 700, τα 800 ή τα 1.000 ευρώ).
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη, οι οποίοι εμμένουν στις διαφοροποιήσεις τους, γεγονός που προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του Νίκου Μπίστη. Οπως δήλωσε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που έχει αναλάβει τις επαφές για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για τους διαφωνούντες, «έχουν ξεπεράσει τα όρια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Οπως τονίζεται από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση». Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρών, «παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: