Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγαλώνει η λίστα - Εξαιρετικά επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση πακέτο


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012
Εξαιρετικά επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το.....
αργότερο μέχρι την Κυριακή.
Η διαπραγμάτευση έχει πλέον, όπως δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εισέλθει στον σκληρό πυρήνα των παρεμβάσεων, με τους τροϊκανούς να έχουν καμφθεί όσον αφορά τις αρχικές τους αντιρρήσεις που αφορούσαν σε μέτρα 4 δισ., καθώς η διαφορά εμφανίζεται μειωμένη στα 2 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67, αλλά και του ορίου ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη.

Κι αν οι απολύσεις στο Δημόσιο δείχνουν να απομακρύνονται, εν τούτοις οι επίπονες παρεμβάσεις εξακολουθούν να παραμένουν υπό συζήτηση. Έτσι, αντί των απολύσεων στο Δημόσιο, θα εφαρμοστεί μια νέου τύπου εφεδρεία παράλληλα με την πλήρη κατάργηση του ποσού των 1.000 ευρώ που ελάμβαναν ετησίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και που αντικατέστησε τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών. Επιπλέον, το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ και τα ειδικά μισθολόγια πέφτουν στην κλίνη του Προκρούστη, καθώς θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 12%.

Όσον αφορά στις συντάξεις, οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, 13η και 14η σύνταξη θα καταργηθούν πλήρως, ενώ το ΕΚΑΣ θα δίνεται "κουτσουρεμένο" και μόνο σε όσους δικαιούχους είναι άνω των 65 ετών. Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις δεν γλυτώνουν τελικά οι συντάξεις του ΟΓΑ και ειδικά για τους αγρότες, θα καταβάλλεται μεγαλύτερη εισφορά για την ασφάλιση υγείας. Πέραν αυτών, περικοπές θα υποστεί και η σύνταξη των ανασφάλιστων ηλικιωμένων.

Ως προς τα επιδόματα, τα αναπηρικά θα μειωθούν δραστικά, όπως και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας που αφορούν κυρίως τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και εκείνα των νεφροπαθών. Εξάλλου, τα οικογενειακά επιδόματα θα δίνονται πλέον με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.

Περνώντας στο φλέγον θέμα της Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να πετύχουν σημαντικές μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ και τα νοσοκομεία θα πρέπει να περικόψουν κατά πολύ τις δικές τους δαπάνες.

Τέλος, και εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ως πρώτο βήμα αναμένεται να υπάρξει αισθητός περιορισμός των φοροαπαλλαγών, οι οποίες πλέον θα δίνονται μόνο σε φορολογούμενους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Από πλευράς τροϊκανών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κάμψη των αντιρρήσεών τους προέκυψε ως αποδοχή των διαρθρωτικών περικοπών που προτάθηκαν σε Υγεία, Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο παραμένει η σχεδόν εμμονική απαίτησή τους για μέτρα που θα έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Οι συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται και είναι εφ' όλης της ύλης, αφού επί τάπητος έχουν τεθεί, εκτός των μέτρων, και το μακροοικονομικό σενάριο και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ παρών είναι και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ Νίκος Ζόνζηλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: