Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρώτο γκάλοπ μετά το καλοκαίρι στο Πρώτο Θέμα - Δημοσκόπηση της Alco

 
Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2012
Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση συνεργασίας αντέχει την ισχυρή πολιτική πίεση που προκαλεί το νέο κύμα των επώδυνων οικονομικών μέτρων και η ευρύτερη διαχείριση της κρίσης. Δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η ...
πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τις θερινές διακοπές, καταγράφει σχετική σταθερότητα στο πολιτικό τοπίο, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μικρή πίστωση χρόνου, ενώ η αντιπολίτευση δεν κερδίζει, προς το παρόν.

Στάση αναμονής και προβληματισμού κρατά η κοινωνία μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του καλοκαιριού, αναμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης που στηρίζεται από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Λιγότερο από το 30% της κοινής γνώμης εμφανίζεται ικανοποιημένο από την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα πάει καλύτερα. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες από τα κόμματα που οι ίδιοι ψήφισαν, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία.

 Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. (ποσοστό 66% και 74% αντίστοιχα) δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την απόδοση της κυβέρνησης ή γιατί δεν την αισθάνεται «δική» της. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 79% βάζουν «καλό βαθμό» αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ή γιατί θεωρούν πως το κόμμα τους είναι αυτό που χρωματίζει γαλάζιες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Η κομματική βάση της Ν.Δ. θεωρεί επίσης ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Αντίθετα ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι δεν τηρούνται οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται με το κόμμα τους και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 40%. Πρόκειται για υψηλό ποσοστό αν υπολογίσουμε ότι το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς για πρώτη φορά αναλαμβάνει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κρίνουμε από τα ποιοτικά στοιχεία, πολλοί από τους ψηφοφόρους ήθελαν πιο μαχητική αντιπολίτευση και όχι μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές, ενώ άλλοι εμφανίζουν ήδη πολιτική κόπωση στην πολυγλωσσία των Συνιστωσών της Κουμουνδούρου. Οσον αφορά στα πρόσωπα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει θετική εικόνα (34%) που ξεπερνά εκείνη της κυβέρνησης. Το 33% της κοινής γνώμης δηλώνει ικανοποιημένο από τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά την εκλογική επίδοση της Ν.Δ.

Πέραν των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς επιβραβεύεται κυρίως από εκείνους τους πολίτες που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και δευτερευόντως τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ λίγες είναι οι θετικές γνώμες ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη περισσότερο του ΚΚΕ. Σε σχέση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» δείχνει να δημιουργεί προσδοκίες για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος από την παρουσία εκατομμυρίων λαθρομεταναστών.

Από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς την υψηλότερη αποδοχή έχει ο κ. Φώτης Κουβέλης. Συγκεντρώνει τις ίδιες θετικές γνώμες με τον πρωθυπουργό (34%), ενώ έχει ελαφρώς λιγότερες αρνητικές. Φαίνεται πως και μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης η σοβαρή παρουσία του κ. Κουβέλη και η ισορροπημένη στάση του στο θέμα των οικονομικών μέτρων έχουν θετική απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ο τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσμενή θέση, χωρίς σε αυτή τη φάση να μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια αν πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος, αν βαραίνει η τωρινή του στάση ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό και των δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: