Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Γενική συνέλευση των πολιτών της πρωτοβουλίας "Κόντρα στο Ρεύμα" Ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που ισχύουν για το χαράτσι του 2012


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012
 

Οι πολίτες αντιδρούν δυναμικά με αφετηρία και πάλι την Κατερίνη
Την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους με την...
συλλογή αιτήσεων και την αποστολή εξώδικων προς τη ΔΕΗ, έλαβαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, οι πολίτες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Πολιτών "Κόντρα στο Ρεύμα".

Με το σκεπτικό ότι το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται για ακόμη μια φορά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν υπογράψει οι καταναλωτές και κυρίως με το γεγονός ότι ο φόρος είναι άδικος και δυσβάσταχτος οι πολίτες αντιδρούν δυναμικά με αφετηρία και πάλι την Κατερίνη.

Η γενική συνέλευση έγινε για να υπάρξει ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που ισχύουν για το χαράτσι του 2012 και να δοθούν απαντήσεις στις απορίες των μελών και των πολιτών που αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Την ενημέρωση έκαναν οι νομικοί της Ομάδας Δημήτρης Σιανίδης και Χαρίλαος Τζαμακλής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες όλων των κατηγοριών, που είτε δικαιούνται πλήρους ή μερικής απαλλαγής από το φόρο, είτε δεν επιθυμούν να καταβάλουν το χαράτσι.

Όπως τόνισε ο κ. Σιανίδης μετά την απαίτηση της Τρόικας να συμπεριληφθεί και φέτος το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το μπαλάκι πέφτει ξανά στους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία διαχωρισμού του ή στη διαδικασία μείωσης του συντελεστή. Επίσης, ανέφερε ότι από το κράτος δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να καλυτερεύσει η κατάσταση και αυτό που έχει κερδηθεί είναι το δικαίωμα των πολιτών να μην τους κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Από το Υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε έγγραφο το οποίο δίνει οδηγίες προς τις ΔΟΥ για το πως θα γίνεται η διαφοροποίηση του τέλους ακινήτων για το 2012.

Όπως τονίστηκε στη συνέλευση δεν έχει αλλάξει τίποτα από την περσινή χρονιά, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι πολίτες που εξαιρούνται από την πληρωμή, όμως έχει αλλάζει η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος να λάβει την εξαίρεση.

Σε αυτούς που δικαιούνται πλήρους απαλλαγής. Εφόσον έρθει ο λογαριασμός, οι πολίτες που δικαιούνται απαλλαγή πρέπει να πάνε στην εφορία και να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, οι αιτήσεις εξετάζονται από τον Έφορο και εκδίδεται μια απόφαση απαλλαγής, η οποία αποστέλλεται στη ΔΕΗ.

Στη δεύτερη κατηγορία, οι πολίτες που δικαιούνται μείωση του συντελεστή κάνουν την ίδια διαδικασία και υποβάλουν ανάλογη αίτηση στη ΔΟΥ και ακολουθεί η ενημέρωση της ΔΕΗ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την τρέχουσα δόση καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με τις επόμενες δόσεις θα γίνει συμψηφισμός τους χρέους τους.

Στην τρίτη κατηγορία, για τους πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, αλλά δεν υπάγονται στις δύο πρώτες κατηγορίες των μακροχρόνια ανέργων ή των ατόμων με αναπηρία, ζητούν με αίτησή τους να διαχωριστεί το ποσό του χαρατσιού από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Μεγάλο ερωτηματικό, για τα μέλη της Επιτροπής "Κόντρα το Ρεύμα" είναι ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για να γίνει η διαδικασία διαχωρισμού, το ποσό των 50 ευρώ, κάτι που είναι εντελώς αδικαιολόγητο.

Για τους πολίτες που απλώς αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι και θέλουν να διαχωριστεί ο φόρος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρεται ότι μπορούν να πάνε στην Εφορία και να υποβάλλουν ανάλογη αίτηση, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του 2012.

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε συνταγματικό το χαράτσι, μόνο και μόνο επειδή το τέλος ακινήτων θα έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα και θα ισχύσει για το 2011 και το 2012. Όμως κρίθηκε αντισυνταγματικό το να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, επειδή δεν πληρώνουν το χαράτσι, ανεξάρτητα από το λόγο που δεν το καταβάλουν.

Όπως τόνισε ο κ. Τζαμακλής η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, ξεκαθάρισε το ότι το ρεύμα δεν θα κόβεται σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος ακινήτων, καθώς αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμα. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να επιβάλει το φόρο και τα επόμενα έτη, ο κ. Τζαμακλής υποστήριξε ότι σε νέα αίτηση ακύρωσης θα ακυρωθεί αυτοδικαίως και το χαράτσι του 2011 και του 2012 και πρότεινε να συνεχιστούν οι αγώνες "καθώς δεν αποκλείεται να περάσει το χαράτσι και το 2013 με κάποιον νέο τρόπο".

Επίσης, ανέφερε ότι ενώ θα έπρεπε από τον περασμένο Μάιο το χαράτσι που δεν πληρώθηκε από κάποιον πολίτη, να βεβαιωθεί ως χρέος στην Εφορία, αυτό δεν έγινε, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να το υλοποιήσουν.

Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί, σε αρκετούς πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το περσινό χαράτσι, στους νέους λογαριασμούς να μην έχει μεταφερθεί σωστά το ακριβές ποσό που χρωστούν. Αυτό, όπως αναφέρθηκε συμβαίνει, επειδή η ΔΕΗ απέδωσε ένα ποσό που οι πολίτες πλήρωσαν ως χρέος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ως χαράτσι και τώρα φαίνεται οι πολίτες να χρωστούν στη ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης προτάθηκε να σταλεί ένα ξεχωριστό εξώδικο προς τη ΔΕΗ και να ζητηθεί να γίνει ακριβής διαχωρισμός του ποσού του ρεύματος και του ποσού του τέλους ακινήτων.Τοπικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: