Στο στόχαστρο συντάξεις και επιδόματα - Τα πάντα είναι στο τραπέζι" λέει το υπ. Οικονομικών για τα μέτρα που "κλειδώνουν" αύριοΤρίτη 17 Ιουλίου 2012
"Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις ...
τους.
Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές". Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

Οι προτάσεις των υπουργών θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ από τις 24 Ιουλίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Από την έγκριση της τρόικας θα εξαρτηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συναντηθεί με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στόχος είναι, μετά και τις δύο συσκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα - η μια σε υπουργικό επίπεδο και η άλλη σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων-, να οριστικοποιηθούν οι πηγές, από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ήδη, ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δις. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, "πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος".

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία, οι κοινωνικές δαπάνες (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα, κ.λπ.) έχουν ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 από 3% του ΑΕΠ το 2001. Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών στη συγκεκριμένη περίοδο και, ως εκ τούτου σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Στον αντίποδα, σε επίπεδο μισθών και συντάξεων το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί λιγότερο από μια μονάδα, στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 9% του ΑΕΠ το 2001. Οπότε, για να περιοριστεί περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να υπάρξουν περικοπές μεγάλης έκτασης, πρέπει να συγχωνευθούν και να καταργηθούν φορείς, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αναδιαρθρωθούν εκ των βάθρων οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Το "πακέτο" των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013 - 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013 - 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Εκτός από τις περικοπές δαπανών ανά υπουργείο οι περικοπές θα επεκταθούν σε μισθούς και συντάξεις, καθώς η μισθοδοσία αποτελεί το 43% των πρωτογενών δαπανών του κράτους.

Έτσι αναζητείται 1,5 δισ. από τις περικοπές στα ρετιρέ των συντάξεων με μείωση του πλαφόν των 3.680 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το απίστευτο όμως είναι πως ακόμη και παρά τις απογραφές και τις καταγραφές που έχουν γίνει ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν διπλές συντάξεις και που είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο.