Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής - Μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες


Τρίτη 26 Ιουνίου 2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα ηγηθεί τελικά της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη ..
Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Αρχικά επικεφαλής της αντιπροσωπείας είχε οριστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όμως ακολούθησε αυτή η αλλαγή, καθώς η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί είτε από τον Πρόεδρο, είτε από τον αρχηγό του κράτους.

"Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ελληνική πλευρά θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με δύο επιχειρήματα, την βαθειά ύφεση και την υψηλή ανεργία των νέων, για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Σε ευρεία σύσκεψη που διενεργήθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών, αποφασίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι τα δύο κλειδιά για την ελληνική οικονομία είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας και η ανακούφιση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθούν τα ζητήματα, όμως δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αφού αυτή θα είναι διαρκής διαβούλευση, όπως είπε η ίδια πηγή. Για όσα συζητήθηκαν έχει, ήδη, ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός ο οποίος και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με σκοπό την προετοιμασία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Στη γενική συζήτηση που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης, καθώς και άλλα επιμέρους ζητήματα, ενώ για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και νέα σύσκεψη για τις τελευταίες προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου.

Σύσκεψη έγινε και χθες το μεσημέρι, υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάννη, όπου ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα, τόσο στη φορολογία όσο και στις δαπάνες.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα παραμένουν στο ναδίρ, με τη μαύρη τρύπα να βρίσκεται στα 661 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται στα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: