Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τα δύο σενάρια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ξανά εκλογές μέσα ή έξω από το ευρώ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε σκληρή γραμμή, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την τρόικα - που δεν έρχεται στην Αθήνα - και σταματάει η εκταμίευση των δόσεων. Τέλος Ιουνίου τα διαθέσιμα του Δημοσίου τελειώνουν. Παρ' όλα αυτά - καλοκαίρι είναι - η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται για..
κάνα-δυο μήνες βασιζόμενη στα έσοδα για να πληρώσουν μόνο μισθούς και συντάξεις και τίποτε άλλο. Στο δίμηνο η χώρα ξαναπάει σε εκλογές.
Το συμπέρασμα είναι ότι και στις δύο εκδοχές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βραχύβιο σχήμα με «ηρωική» εξέλιξη, που οδηγεί σε τρίτες εκλογές το 2012. Αυτές τοποθετούνται εκεί περί τον Σεπτέμβριο. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Υπερισχύει η τάση ενίσχυσης της Αριστεράς που βγαίνει ακόμη πιο δυνατή. Ή επέρχεται διόρθωση. Εχοντας χάσει τις ψευδαισθήσεις του και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και άλλα τινά, οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις - τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το καλοκαίρι της Αριστερής διακυβέρνησης έχει λοιπόν χαρακτήρα κάθαρσης.
Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γίνουν πολιτικές προγνώσεις ερήμην της οικονομίας. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει οικονομική αναταραχή διεθνώς, αλλά και αναστάτωση στο εσωτερικό. Η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ασταθής. Η διαρροή καταθέσεων δεν έχει γίνει πανικός. Αλλά αν ενταθεί ο ρυθμός των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται να βρεθούμε εκεί. Τα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης που εκταμιεύθηκαν τελικά άρον άρον για να καλύψουν την τρύπα των καταθέσεων αρκούν για κάνα δίμηνο το πολύ. Με απλά λόγια, η οικονομία είναι στο χείλος του γκρεμού. Οι πολιτικοί πειραματισμοί - και οι τρίτες εκλογές - είναι πολυτέλεια που δεν έχουμε. Την ίδια ώρα η μεγάλη εικόνα, δηλαδή η επιτάχυνση της κρίσης της ευρωζώνης -όπως φαίνεται με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία- μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα προς το καλύτερο ή το χειρότερο.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: