Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μία κυβέρνηση, πολλοί ψηφοφόροι

http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/06/papadimitriou-300x238.jpg
Τετάρτη 30 Μαίου 2012
Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) κερδίζει την υποστήριξη ενός...
σε κάθε τρεις ψηφοφόρους, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση για την πρόθεση ψήφου που διενήργησε η Public Issue. Αρα το 30% των πολιτών συμφωνεί με την «πολιτική πλατφόρμα», τις απόψεις, τα σχέδια και τις ιδεολογικές αντιλήψεις των στελεχών που συναπαρτίζουν τον συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό; Προφανώς όχι!
Από πού προέρχονται οι άλλοι δύο δυνάμει ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα; Ο ένας έχει επανειλημμένως ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ο τρίτος ψήφισε, κάποτε, Ν.Δ.! Φανταστείτε να χρειαστεί να συμφωνήσουν στα παραπάνω και οι τρεις μαζί. Μοιάζει αδύνατο. Εξάλλου, μόνον ένας στους τρεις δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δέχεται ότι οι ιδέες του, στα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά πράγματα συμβαδίζουν με όσα έχει να πει ο Συνασπισμός ή κάποια άλλη «συνιστώσα». Αν, μάλιστα, η συζήτηση μπει σε κάποιες πιο συγκεκριμένες ενέργειες, θα διαπιστώσουμε ότι μόνον ένας στους έξι έχει πραγματικά αριστερή και μάλιστα ριζοσπαστική αντίληψη σε θέματα που μπορεί να μην εξαρτώνται από ιδεολογικές επιλογές, αλλά είναι σημαντικά για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση με τον πλέον πρακτικό τρόπο και, ταυτοχρόνως, ικανή να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα της διοίκησης. Για να το επιτύχει, πρέπει να έχει σαφή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων. Παραθέτω μερικά για να διαπιστώσουμε όλοι μαζί γιατί πρέπει να μην έχουμε μόνο το Μνημόνιο στο μυαλό μας.
Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους και ποιες υπηρεσίες πρέπει να καταργήσει; Θα εμπιστευθεί η νέα διακυβέρνηση την επιχειρηματικότητα; Ποιο θα είναι το νέο φορολογικό σύστημα; Πώς θα γίνει η επιλογή και χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων; Τι πρέπει να αλλάξει στον ρόλο του συνδικαλισμού και των συνδικαλιστών ως προς τη διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων; Ποια θέση θα έχει η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση; Ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποια θα είναι η παρέμβαση της επίσημης Ελλάδας στο παλαιστινιακό ζητημα και ποιες σχέσεις θα έχει με το Ισραήλ; Πώς θα λυθεί ο πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ αδήλωτης εργασίας μεταναστών και της ανεργίας των ανειδίκευτων Ελλήνων; Τι θα αλλάξει στον ρόλο της αστυνομίας; Πόσο αυστηρή πρέπει να είναι η επίκληση των νόμων από την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία;
Επειδή θα χρειαστούμε κυβερνήσεις συνεργασίας για πολύ καιρό ακόμη, ας αποφεύγονται μεγαλοστομίες, καταγγελίες και, κυρίως, επαγγελίες σωτηρίας χωρίς αντίτιμο. Για να μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους οι ψηφοφόροι που θα ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Αλέξης. 
Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

Δεν υπάρχουν σχόλια: