Ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώνεται σιγά σιγά στην πραγματικότητα - μέσα άλλη γλώσσα και άλλη έξω - η επιστολη προς ευρωπαίους το αποδεικνύει - βιαβάστε την (του Δημ.Καλαιτζή)


Παρασκευή 11 Μαίου 2012
-Ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώνεται σιγά σιγά στην πραγματικότητα.Ομως η διγλωσία άρχισε να φαίνεται στη στάση του.
-Αλλα λόγια στο εσωτερικό, άλλα στο εξωτερικό.Απόδειξη η επιστολή προς Ευρωπαίους.
-Στο εσωτερικό... προεκλογικά μιλούσε για μονομερή καταγγλεία της σύμβασης, το ίδιο κάνει και τώρα, έχει δέ αφήσει διάφορα στελέχη του να συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους στο ίδιο μοτίβο και στην Ευρώπη με τον πιό επίσημο τρόπο μιλάει με άλλο πνεύμα.
-Τι αναφέρει;"Απονομιμοποιημένο χαρακτηρίζει το Μνημόνιο Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο το οποίο εξαιτίας των πολιτικών που επιβάλει οδήγησε την Ελλάδα στο να γίνει η «μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης, η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης».Τονίζει πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση στην βαθιά ύφεση και υπογραμμίζει πως η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική και ζητά να επανεξεταστεί το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη". 
- Σε αυτή του την τοποθέτηση ουδείς θα αντιλέξει.Ομως σύμφωνα με την επιστολή του και τις θέσεις που εκφράζει, ποιό είναι το εμπόδιο δημιουργίας κυβέρνησης. 
-Μήπως βαδίζει βάσεις δημοσκοπήσεων; Μήπως πιστέυει στην πρωτιά που θα του δώσει και το μπόνους των 50 εδρών;Μήπως θέλει να είνα πρώτο κόμμα του νέου δικοματισμού;Μήπως θέλει να γίνει ο αυτοδύναμος της αριστεράς σε μία μονοκομματική κυβέρνηση;
-Η μέχρι τώρα στάση του αυτό δείχνει.Δέν γνωρίζει κανείς όμως πώς θα αντιδράεει ο Ελληνας άν συρθεί και πάλι σε εκλογές, εάν κατανοήσει πλήρως τα παιγνιδάκια που παίζονται. 
-Αλέξη μήν μας πείσεις ότι έχεις γίνει ο σύγχρονος καλαμοκαβαλάρης της πολιτικής, γιατί θα απογοητεύσεις πάρα πολλούς και η αριστερά δέν θα ξανασηκώσει κεφάλι.. έχεις ιστορική ευθύνη..
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή του κυρίου Τσίπρα: 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EKM , AΛ. ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΙ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Κοινοποίηση: ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Αθήνα, Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις  21 Φεβρουάριου.

Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι, πριν από αυτό, το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις, που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/ ΜΟΧΠ, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας.
Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση. Γιατί πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική.

Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. 
Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση.
Με τιμή,        
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς