Σάββατο 12 Μαΐου 2012

"Όχι" από Τσίπρα στην Οικουμενική - "Όχι" από Τσίπρα στην Οικουμενική


Σάββατο12 Μαίου 2012
Άκαρπη και η τρίτη διερευνητική εντολή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό..
με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σημειώνεται πως την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για οικουμενικό σχήμα στήριζαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, θέτοντας ταυτόχρονα και οι τρεις, ως προαπαιτούμενο να συμμετάσχει οπωσδήποτε στο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε από τους πολίτες δεύτερη δύναμη.

Το νέο "Όχι" του Αλέξη Τσίπρα, έχει σαν αποτέλεσμα να μην καρποφορήσει ούτε η τρίτη εντολή κι έτσι η σκυτάλη θα περάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κάνει την τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση, η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Στο τραπέζι παραμένει πάντως η πρόταση Κουβέλη για οικουμενικό σχήμα. Ο Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εκτάκτως την Παρασκευή τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν συνάντηση οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει πάρει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως προέκυψε αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς βλέπει θετικά την πρόταση Κουβέλη, για τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ, περιέγραψε μία πρόταση για κυβέρνηση των τριών κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος και για εκλογές.

Ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησε, ωστόσο, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εάν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στις θέσεις του, θα πάμε σε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και έλαβε από τα μέλη του οργάνου κατά τη συνεδρίασή του, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πορεία της προσπάθειας που κατέβαλε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κατόπιν της διερευνητικής εντολής που έλαβε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χαρακτήρισε καταστροφική μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διαβεβαίωσε ότι "θα κάνει τα πάντα" για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για την αποτίμηση του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου, που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Στην εκτίμηση ψήφου, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, το 27,7% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 20,3% ΝΔ, το 12,6% ΠΑΣΟΚ, το 10,2% Ανεξάρτητους Έλληνες, το 7% ΚΚΕ, το 5,7% Χρυσή Αυγή, το 4,9% ΔΗΜΑΡ, το 2,3% ΛΑΟΣ, το 1,8% Δημιουργία Ξανά, το 1,7% Οικολόγους - Πράσινους, το 1,5% Δημοκρατική Συμμαχία και το 1,3% Δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: