Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οριστικά «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις-πολυτεκνικά επιδόματα

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012
Οριστικά «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις-πολυτεκνικά επιδόματα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή
«Κούρεμα» 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ. Περιλαμβάνονται σε αυτές και οι συντάξεις των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ενώ κατά 7% θα μειωθούν όλες τις συντάξεις του ΝΑΤ. Η μείωση ισχύει ..
αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.
Για τις επικουρικές συντάξεις θα υπάρξει μείωση 12% από 200 έως 250 ευρώ, 15% από 250-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω.
Επίσης αποφασίστηκε η κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ.
Από τα νέα μέτρα αναμένεται να θιγεί το 13,6% του συνόλου των συνταξιούχων. Οι μειώσεις κατά 12% στις κύριες συντάξεις για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, αφορούν 285.000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 95.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των άλλων Ταμείων εκτός ΟΓΑ. Η μείωση στο σύνολο της σύνταξης είναι 2,8%, μεσοσταθμικά, εκτός από τους 71.000 συνταξιούχους του ΝΑΤ, για τους οποίους η μείωση είναι 7% για όλους.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι θα θιγούν καθώς  λαμβάνουν πάνω από 200 ευρώ. Συνολικά 550.000 δικαιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 10% έως και 20%.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους για την άμεση υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, τα οποία στόχος είναι να ψηφιστούν πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το υπουργικό συμβούλιο για την τυπική έγκριση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί και αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα όλα τα μέτρα που συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση να ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα το πρωί.
Με αυτές τις περικοπές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εξοικονομούνται συνολικά πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατομμύρια παραπάνω απ' ότι είχε αρχικά υπολογισθεί.
Αποκάλυψη: Επιβλήθηκε αναδρομικά στο ΙΚΑ πριν ψηφιστεί στη Βουλή!
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η καταγγελία εκ μέρους του Δημήτρη Στρατούλη , υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την οποία επιβεβαιώνει με την παράθεση του ίδιου του εγγράφου, ότι «το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το εξαιρετικά επείγον υπηρεσιακό σημείωμα  με αριθμό 1727/16-2-2012 κατόπιν  εντολής της Διοίκησής του δίνει επείγουσα οδηγία για περικοπή συντάξεων  20% στο τμήμα του ποσού πάνω από 1300 ευρώ από χθες, 16/2, πριν καν παρθούν και νομοθετηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις γι’ αυτές τις περικοπές»!  Σημειώνει μεταξύ άλλων πως «πριν «ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές», οι κόκκινες γραμμές Παπαδήμου - Παπανδρέου - Σαμαρά για τις συντάξεις μετατράπηκαν σε κόκκινες κορδέλες, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε το σφαγιασμό των επικουρικών και των κύριων συντάξεων μετατρέποντάς τις σε παιδικά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε φτωχούς ζητιάνους.

Την περαιτέρω μείωση των συντάξεων καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος επιπροσθέτως αναφέρεται στα πολυτεκνικά επιδόματα, σημειώνοντας ότι το μέτρο «καταδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι οι ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας.
Ενώ στην τελευταία συνεδρίαση, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαμε συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στο θέμα αυτό, ως εξόχως αντικοινωνικό και υφεσιακό, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, προσκύνησαν στην απαίτηση της τρόικα, προδίδοντας τις δεσμεύσεις τους προς τον ελληνικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωσή του.
Η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, σχολίασε μεταξύ άλλων πώς «την ώρα όπου η ιταλική κυβέρνηση προβαίνει στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας του Βατικανού, οι κυβερνητικοί μας εταίροι όχι μόνο δεν σκέπτονται κάτι ανάλογο, αλλά προκρίνουν τη συνέχιση της μισθοδοσίας των κληρικών από τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, αντί για την Εκκλησία όπου ανήκουν. Με πρώτη προτεραιότητα τα πελατειακά συμφέροντα, τα κόμματα της κυβέρνησης απαντούν στις επιταγές για δημοσιονομική εξυγίανση με περαιτέρω μείωση των συντάξεων».  http://www.eklogika.gr/news/8093

Δεν υπάρχουν σχόλια: