Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αγωνία για την σωτηρία του ευρώ - Ξεκινά την Πέμπτη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Σε μια «ισχυρή» συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να καταλήξουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στην...
Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, διεμήνυσε το Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία». Ωστόσο γερμανός αξιωματούχος «ψαλίδισε» τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, δηλώνοντας «πιο απαισιόδοξος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».
Την Τετάρτη ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί  προειδοποίησε για «κίνδυνο έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον δεν υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Δευτέρα η Γαλλία και η Γερμανία.
Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής σχέδιο για την υποχρεωτική επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.
Της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι στη συνάντηση, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες, θα είναι επίσης παρόντες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισίον Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 - 23:30 ώρα Ελλάδας), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 - 14:30) θα διεξαχθεί η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 - 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.
Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Γερμανική απαισιοδοξία
Την ίδια στιγμή, που το Παρίσι δηλώνει αποφασισμένο, υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε απαισιοδοξία για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους εταίρους να αποδεχθούν τους όρους και τους περιορισμούς που θέτει το Βερολίνο.
«Διαπιστώνω σήμερα (Τετάρτη), ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα [...] Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.
«Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή. Θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πραγματοποιεί γύρο επαφών στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ.
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός (Οικονομικών), που συνεργάζονται με την Γερμανία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης», είπε ο Τίμοθι Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
«Ρητή και οριστική» ζητεί ο Ντράγκι
Εν τω μεταξύ, ενεργό ρόλο στις κρίσιμες διαβουλεύσεις έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος της οποίας Μάριο Ντράγκι φέρεται να ζητά «ρητή και οριστική» δέσμευση για να οδηγηθούν οι χώρες μέλη προς μία δημοσιονομική ένωση.
Όπως μεταδίδει τo Reuters, o επικεφαλής της ΕΚΤ θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σάρκοζι πριν το επίσημο γεύμα των ηγετών της ΕΕ.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν πως τα σχέδια για στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι έχουν συζητηθεί εκτενώς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την διαμόρφωση του σχεδίου.
«Αυτό που ζητά ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι μια ρητή δέσμευση, που να είναι οριστική, για να οδηγηθούν οι χώρες-μέλη προς μια δημοσιονομική ένωση» ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
Ο Μ.Ντράγκι είχε αφήσει να εννοηθεί σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εάν οι πολιτικοί στην ευρωζώνη παρουσιάσουν μια «δέσμη δημοσιονομικών μέτρων» στη Σύνοδο.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία αντιτίθενται ακόμα στην ιδέα της κοινής έκδοσης ομολόγων, ωστόσο η έκθεση του βαν Ρομπάι αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: