Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε για τη νέα Κυβέρνηση Απόδειξη "δέσμευσης"


Τρίτη 08 Νοεμβρίου 2011
«Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, έχουμε πλέον μια νέα πολιτική κατάσταση, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας...
και εθνικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρόσθεσε πως αυτή είναι «η απόδειξη της δέσμευσής μας και της ικανότητάς μας ως έθνος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν αναμένει να ληφθεί σήμερα κάποια απόφαση για τη χώρα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την 6η δόση, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης.

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε και προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συζήτησαν «για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για το νέο πολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται, για τις πολιτικές προϋποθέσεις εκταμίευσης της έκτης δόσης, για την όσο γίνεται ταχύτερη προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και για την πορεία συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI)».

Για τη εν λόγω συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο πριν από το Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να τον ενημερώσει για το πώς έχει επακριβώς η κατάσταση στην Ελλάδα με όλες τις λεπτομέρειές της.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Ολι Ρεν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από την ελληνική πλευρά για την καταβολή της 6ης δόσης, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα (κούρεμα ομολόγων) και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης έγινε αναφορά και στην προετοιμασία του νέου σχήματος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Είναι περισσότερο από προφανές ότι στην Ευρώπη συνδέουν την καταβολή της 6ης δόσης με το νέο πρόγραμμα δανεισμού και τα επιπλέον μέτρα που θα ζητήσουν να λάβει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: