Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Καμπάνια ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων σε εκδήλωση στο νοσοκομείο Κατερίνης

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 Τοπικά
Τελευταία χώρα στην Ευρώπη, στο 1% του πληθυσμού οι εθελοντές δωρητές
Εκδήλωση ενημέρωσης από εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων σχετικά με τη δράση του Οργανισμού για τη..
δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, των Κέντρων Υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου αλλά και φορέων της Πιερίας προκειμένου να ενημερωθούν για την εκστρατεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων σώματος, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος καθώς και την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
Ο κ. Φαρμάκης
Στην τοποθέτηση του ο κοινός διοικητής κ. Στέργιος Φαρμάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εκστρατείας λέγοντας πως το νοσοκομείο Κατερίνης από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου με δική του πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως ο αρχικός στόχος που είχε θέσει το Υπουργείο Υγείας για το πρώτο6μηνο έχει επιτευχθεί. Ο στόχος είναι όπως είπε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα της δωρεάς οργάνων μεταμόσχευσης.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Β. Ελλάδας
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος, διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργος Βέργουλας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Εδώ και 6 μήνες περίπου το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος ξεκίνησε μια καμπάνια σε επίπεδο νοσοκομείων και σε επίπεδο παρέμβασης της κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συγκεκριμένη εκδήλωση στο νοσοκομείο Κατερίνης για να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό με λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βέργουλας η δωρεά οργάνων δεν είναι καθαρά ιατρική πράξη αλλά χρειάζεται τη συναίνεση του κόσμου καθώς αν δεν υπάρχουν δωρητές οργάνων δεν μπορούν να γίνουν μεταμοσχεύσεις.
"Οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι διότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εθελοντές μέχρι και τα τέλη του 2010 δεν ξεπερνούσαν το 1% του πληθυσμού. Οι δωρητές οργάνων μέχρι και πέρυσι ήταν πέντε στο εκατομμύριο και μετά από την καμπάνια του εξαμήνου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στη Β. Ελλάδα είναι 10 στο εκατομμύριο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέργουλας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: