Oλοκληρώθηκε το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Σαφέστατο μήνυμα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ολοκληρώνονται σήμερα.


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
Η Κρήτη είναι μια γειτονιά που έχει δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς..
και συνοψίζοντας τα θετικά συμπεράσματα της - όπως τονίστηκε - μετά την ολοκλήρωση της, σήμερα αργά το μεσημέρι, στον 'Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Στο ρόλο της Αραβικής 'Ανοιξης αλλά και στο ρόλο της Κρήτης στην ανάπτυξη των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον 'Αγιο Νικόλαο Κρήτης.
«Η Κρήτη θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και επιθυμεί να τους διευρύνει και να τους ενισχύσει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα για διάφορους λόγους, χαλάρωσαν αλλά τώρα οι Κρήτες επιθυμούν και θέλουν να τους ενδυναμώσουν.
Μιλώντας για τη μεταβατική περίοδο αυτών των χωρών, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής κ. Παπανδρέου, ζήτησε από όλους που πήραν μέρος στη σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται από όλους τους συμμετέχοντες, διάσκεψη της Κρήτης, να δημιουργήσουν θεσμούς που θα διασφαλίσουν τη μόνιμη μετάβαση στη Δημοκρατία.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα που έχουν μπροστά τους.
Μετά το τέλος της συνδιάσκεψης με πρωτοβουλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, με το προεδρείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, κατά την οποία συζητηθήκαν μέσα σε θετικό κλίμα θέματα εμπορικών συναλλαγών για την ανάπτυξη των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Επεισόδια και συλλήψεις έξω από το ξενοδοχείο
Σημειώνεται ότι έγιναν ένδεκα προσαγωγές και δύο άτομα συνελήφθησαν από την ένταση και τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το βράδυ στο δρόμο που οδηγεί προς το ξενοδοχείο από άτομα που «πολιορκούσαν» την περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Λασίθι, στο πλαίσιο του διήμερου Συνέδριου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Οι συγκεντρωμένοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν την είσοδο στο ξενοδοχείο σε βουλευτές δημάρχους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση και να γίνουν προσαγωγές και συλλήψεις.
Μήνυμα κατά του αυταρχισμού
Πολυσήμαντα μηνύματα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν την Παρασκευή στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές, έστειλε το απόγευμα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά τις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής της για την Αραβική Άνοιξη,.
Ο πρωθυπουργός που προεδρεύει στις εργασίες της συνδιάσκεψης καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην διοργάνωση, στην Ελλάδα και την όμορφη Κρήτη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και μίλησε για την πρώτη συνάντηση που οργανώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον περασμένο Ιούλιο, στην Αθήνα.
Η Αραβική Άνοιξη, είπε ο πρωθυπουργός, άλλαξε καθοριστικά το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μετέφερε σε όλη την υφήλιο ένα ισχυρό μήνυμα για περισσότερη Δημοκρατία και συμμετοχή, για περισσότερη δικαιοσύνη. Είναι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ένα μήνυμα που το καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα εμείς, στην Ελλάδα, για ιστορικούς λόγους.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι σήμερα είναι συμβολική ήμερα και πρόσθεσε στέλνοντας πολυσήμαντα μηνύματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι, αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σ' όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση.
Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας».
Αναφερόμενος στη συνάντηση της Κρήτης μίλησε για τη χρονική συγκυρία της συνάντησής γιατί η Αραβική Άνοιξη βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, όπως είπε. Έχουν γίνει, όπως επεσήμανε, πολλά θετικά βήματα όμως υπάρχουν και αβεβαιότητες για το μέλλον.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται δίπλα στους πολίτες του Αραβικού κόσμου, που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Και προσβλέπουμε, συμπλήρωσε, στο διάλογο και τη συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις νέες Κυβερνήσεις που θα προκύψουν, ώστε η Αραβική Άνοιξη να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους που πρωταγωνιστούν σ' αυτό το Κίνημα.
Μια Αραβική Άνοιξη που θα δημιουργήσει και νέες προοπτικές συνεργασίας σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση της ειδικής επιτροπής και εξήγησε πως βλέπουν τη συνεργασία στο μέλλον τονίζοντας τον κοινό στόχο, που, όπως είπε, είναι ο σεβασμός και ο ανθρωπισμός. Ανθρωπιστική στάση απέναντι σε όλους τους ανθρώπους.
Πέρυσι, είπε ο πρωθυπουργός, είδαμε αυτά τα καθοριστικά γεγονότα του Αραβικού κόσμου, που άλλαξαν την περιοχή. Γι' αυτό, συστήσαμε αυτή την Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική αλλαγή, να στηρίξουμε υπάρχοντες, αλλά και νέους πολιτικούς παράγοντες που θα ανακύψουν, για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αλλαγές.
Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αραβική Άνοιξη ενίσχυσε σε όλο τον κόσμο αυτή τη νέα συζήτηση, το πώς ακριβώς πρέπει να οργανώνονται τα πολιτικά κόμματα και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους στις σύγχρονες κοινωνίες.
Μίλησε για ανάγκη αλλαγής των κοινωνιών μας, και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ενώ μίλησε για «σεβασμό» που πηγάζει και από τα βαθιά αισθήματα αναγνώρισης και αλληλεγγύης που τρέφουμε, όπως είπε, προς την Αραβική Άνοιξη, τις γυναίκες και τα Κινήματα εκείνα, που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καλοσωρίζοντας τους συνέδρους στην Κρήτη και το Λασίθι, όπου και η ιδιαίτερη πατρίδα του, μίλησε για τιτάνιο αγώνα της χώρας με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου και μίλησε για τα όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στον Αραβικό κόσμο. Ο κ. Καρχιμάκης δήλωσε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα ο πρόεδρος μας και εμείς.
Επίσης ο Μ. Καρχιμάκης μίλησε για ευθύνη, μέσα από έναν τιτάνιο πατριωτικό αγώνα, να οδηγήσουμε με ασφάλεια την χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση, στον δρόμο της ανάπτυξης και στο δρόμο της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας ταυτόχρονα, όπως ειπε, την εθνική μας ενότητα, ως προϋπόθεση ν' αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κρίση με τις πρωτόγνωρες παραμέτρους. Αυτός ο δρόμος, οδηγεί σε μια ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική Δημοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ