Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΝΑΣΑΝ...»


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 Ελεύθερο Βήμα
Ο γνωστός εκκλησιαστικός ύμνος «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν...», που ψάλλεται κατά την τελετή της αρτοκλασίας είναι στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρος. Είναι..
γεγονός αναμφισβήτητο ότι η πάλαι ποτέ, φαινομενικά τουλάχιστον, ευημερούσα και πλουσιοπάροχα διαβιούσα χώρα μας οδεύει εκ του ασφαλούς προς την πτώχευση και ήδη ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας αντιμέτωπο με την απειλή της πείνας.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια το κατά κεφαλήν εισόδημα του μεγάλου πλήθους των Νεοελλήνων ήταν από τα υψηλότερα των χωρών της ευρωπαϊκής κοινότητας, ενώ παράλληλα η κατά κεφαλήν καλλιέργεια, κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Χρήστου Γιανναρά, ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Κατά το σημαδιακό έτος 2004 με την άριστη διοργάνωση της ληστρικής από τους μεγαλοεργολάβους και λοιπούς παράγοντες Ολυμπιάδας, καθώς και της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού κυπέλου από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Γερμανού Ρεχάγκελ, η χώρα μας βρισκόταν στο ζενίθ της δόξας της και οι προβολείς όλου του κόσμου ήταν στραμμένοι προς την πολύπαθη αυτή απόφυση της Βαλκανικής χερσονήσου.

Έξι χρόνια αργότερα η Ελλάδα βυθίστηκε στο ναδίρ της οικονομικής κατάρρευσης, της ανυποληψίας, της αποστροφής και περιφρόνησης από τους πρώην χειροκροτητές της και κατέστη το μαύρο πρόβατο και ο αποδιοπομπαίος τράγος της γηραιάς ηπείρου. Οι μέχρι πρότινος άνετοι, χαλαροί, υπεράγαν καταναλωτικοί έως και σπάταλοι τσιφτετέλληνες, μεταμορφώθηκαν ξαφνικά σε σκυθρωπούς, θλιμένους, απαισιόδοξους και συντηρητικούς, που αγωνιούν πια για την εξασφάλιση του επιουσίου μετά την λαίλαπα της φοροκαταιγίδας, της απώλειας εργασίας και της εξάντλησης όποιων οικονομιών είχαν αποταμιεύσει.

Η κρίση που διέρχεται η χώρα, ως γνωστό, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Οι ειδικοί που ασχολούνται με το πρόβλημα διαπιστώνουν μια βαθειά ηθική και πνευματική πτώχεια της κάποτε βαυκαλιζομένης για την φιλοσοφία, τον πολιτισμό, την πίστη, τα γράμματα και τις τέχνες και γενικώτερα για την ποιοτική ανωτερότητα του λαού της χώρα μας.

Σήμερα μετά την αποκάλυψη της διαφθοράς, των σκανδάλων και της ασυδοσίας σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού μας γίγνεσθαι, έχουμε καταντήσει ο περίγελως και η χλεύη των κατ' επίφαση καλουμένων εταίρων μας, των οποίων καταντήσαμε θλιβεροί επαίτες για την διάσωσή μας.

«Οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» συμπληρώνει ο προαναφερόμενος ψαλμικός στίχος. «Εκζητούντες» δε είναι όσοι διαβιούν με τον νόμο και το θέλημα του Κυρίου. Είναι οι συνετοί, οι ολιγαρκείς, οι εγκρατείς, οι υπομονετικοί, οι φιλάνθρωποι και ηθικοπνευματικοί άνθρωποι.

Αυτοί θα επιβιώσουν και στα χρόνια της οικονομικής πενίας και γενικώτερα της στέρησης των υλικών αγαθών, διότι θα έχουν εσωτερικό ψυχικό πλούτο που θα επικαλύπτει ως ένα βαθμό τις όποιες υλικές ανάγκες τους, παρέχοντας φωτισμό και ενάργεια προς ασφαλή διέξοφο από το ζοφερό τούνελ που ξαφνικά βρεθήκαμε.

Και η ενσυνείδητη και βιωματική χριστιανική πίστη αποτελεί επί του παρόντος τον μονόδρομο προς αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων της ανελέητα μαστίζουσας τον τόπο μας αβυσσαλέας και εφιαλτικής οικονομικοηθικής κρίσης.

Του κ. Δημητρίου Δημηνά - Δικηγόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: