Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/89527.jpg 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες το υπουργικό συμβούλιο, καθώς κλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά να αποφασίσει «απολύσεις» ..δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι «κόντρες» που, αν και δεν αποτέλεσαν τον κανόνα, έδωσαν το στίγμα της συνεδρίασης, αναδεικνύοντας το «τεντωμένο σκοινί» στο οποίο ακροβατεί η κυβέρνηση.
Με αφορμή την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιάννη Ραγκούση. «Στην απογραφή βρέθηκαν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από 90 ετών», είπε ο «τσάρος» της Οικονομίας, κάνοντας λόγο για απογραφή που θα έπρεπε να ξαναγίνει μιας και έχει «εξωφρενικά στοιχεία», σημείο, στο οποίο συνηγόρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας πως εντοπίστηκαν και οκτώ αρχιεπίσκοποι (!). Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν την έκρηξη του Γιάννη Ραγκούση, πολιτικά εποπτεύοντα της διαδικασίας, με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών τότε. «Θα τιναχτεί στον αέρα η κυβέρνηση αν τιναχτεί στον αέρα η απογραφή», φέρεται να είπε, αν και παραδέχθηκε την ανάγκη επικαιροποίησής της κάθε χρόνο, όχι όμως και επανάληψής της από την αρχή, καθώς έτσι θα δοθεί λάθος εντύπωση προς τα έξω, όπως επεσήμανε.

Στην παράθεση του χρονοδιαγράμματος πρωτοβουλιών ως τα μέσα Νοεμβρίου από τον κ. Βενιζέλο (νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το αφορολόγητο, το νέο φορολογικό σχέδιο και ο προϋπολογισμός του 2012), δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που σχολίαζαν αργότερα ότι αργεί, αφού «έως τότε μπορεί να μας έχει προλάβει η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία και "κούρεμα" του χρέους κατά 50%», όπως έλεγαν, δείχνοντας πως κάθε άλλο παρά έχουν καθησυχαστεί για τα σενάρια που κυκλοφορούν διεθνώς.


Την ανάγκη «να εξηγήσουμε τι πάμε να κάνουμε», τόνισε στη συζήτηση για την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, παρατηρώντας ότι «δεν έχει πολιτική στόχευση». Η ίδια σχολίασε πρώτη και το χθεσινό άρθρο του Κώστα Σημίτη, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού περιγράφει τι μπορεί να συμβεί στη χώρα εφόσον δεν φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Χωρίς στην πραγματικότητα να διαφωνήσει με τον δραματικό τόνο του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα (σ.σ. περί κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ) καθώς θα προκληθεί πανικός».


Επί των ρυθμίσεων της εργασιακής εφεδρείας δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις -πλην κάποιων παρατηρήσεων του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και των Αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Παιδείας Φώφης Γεννηματά- καθώς οι περισσότεροι το περίμεναν ακόμα σκληρότερο. Το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έθιξε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που φέρεται να παραδέχθηκε ότι «δεν προχωράει», ενώ στη «γραμμή» Παπανδρέου κινήθηκαν όσον αφορά την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης και δη της ΝΔ τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο «τσάρος» φέρεται να υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αναδείξει αρκετά ότι η πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία έχει απορριφθεί από την τρόικα, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να αναδειχθούν και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: