Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Υποδομές στα… αυτονόητα - Τις προτάσεις του «Μετώπου Ανάπτυξης» για τα έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, παρουσίασε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/d7036bb943e382262f1b6bdfa268bf4d_L.jpg 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων, για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από την Πιερία και την Περιφέρεια παρουσίασε ο Γρηγόρης... Παπαχρήστος. Κοινή συνισταμένη (και βασική προϋπόθεση), η συνεργασία όλων των φορέων και η δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

«Στην κρίση, χρειάζεται απάντηση μέσα από πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των ευκαιριών, που πάντα υπάρχουν», ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Γρηγόρης Παπαχρήστος. Ο τέως δήμαρχος Δίου, όπως είχε προαναγγείλει και στην πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, παρέθεσε συνέντευξη τύπου, όπου μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσίασε τις προτάσεις του συνδυασμού του, για την ανάπτυξη της Πιερίας μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΕΣΠΑ είναι μια καλή ευκαιρία να γίνουν πολλά από όσα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει, είπε ο περιφερειακός σύμβουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι και οπλισμένοι με υπομονή, μέχρι να εγκριθεί η χρηματοδότηση των προτάσεών τους και βέβαια, μέχρι να ξεκινήσουν και τα έργα.
Ο κ. Παπαχρήστος, έκανε λόγο για δύο βασικούς πυλώνες αγροτικό και τουριστικό)οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν, αφού αποτελούν τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας της Πιερίας
Παρά τους πλούσιους φυσικούς, εδαφικούς και υδάτινους πόρους και το πλούσιο υπέδαφος, η Πιερία δεν μεγιστοποίησε τις δυνατότητές της με αποτέλεσμα τη διαστρεβλωμένη αγροτική ανάπτυξή της, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι και στον τομέα του τουρισμοί και της θάλασσας, το πακέτο «ήλιος και θάλασσα», δεν είναι δυνατόν από μόνα τους να προσελκύσουν επισκέπτες. «Οι πολύτιμες ακτές της Πιερίας, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την απειλή ρυπάνσεων που προέρχονται από την έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων αντιρρύπανσης, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν αναδειχτεί όπως τους άξιζε, ο Όλυμπος, το παγκόσμιο μνημείο φύσης και πολιτισμού, δεν έχει αξιοποιηθεί και προβληθεί σύμφωνα με την τεράστια αξία του από την Πολιτεία, η επιχειρηματικότητα δεν τόλμησε αλλά και δεν υποστηρίχθηκε με καινοτόμες δράσεις και σύγχρονες υποδομές και πλέον η Πιερία έχει την μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας μετά τη Χαλκιδική», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Μέτωπο Ανάπτυξης» στην Πιερία.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, είχε ως αποτέλεσμα να μην ενσωματωθούν και αξιοποιηθούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερίας όπως η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου, η έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία των ακτών από ρυπάνσεις και διαβρώσεις.
«Η μη σύνδεση στο κύριο τουριστικό προϊόν, ήλιος-θάλασσα, του μοναδικού ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος της Πιερίας με ενσωμάτωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και η αναντιστοιχία της αγροτικής παραγωγής με τη νέα διεθνή πραγματικότητα, καθώς και η απουσία αμφίδρομης σχέσης και δράσης μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου της περιφέρειας, τη Θεσσαλονίκη και της Πιερίας», αποτελούν τα κορυφαία μόνο παραδείγματα για τις επιπτώσεις που είχε στην Πιερία η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, είπε. Πάντως, ο κ. Παπαχρήστος, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρακτική όσων ανθρώπων αναλαμβάνουν εξουσία δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά κάτι που συμβαίνει χρόνια στο νομό μας, με τα γνωστά αποτελέσματα.  Επιπλέον ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, συμπλήρωσε όσον αφορά τις προτάσεις του συνδυασμού του, ότι δεν διεκδικούν το «αλάθητο», αλλά τουλάχιστον είναι προϊόν διαλόγου και επεξεργασίας προτάσεων. «Πιθανόν να υπάρχουν και σημεία που χρήζουν βελτίωσης», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως στο συνδυασμό του, ξέρουν όλοι ότι δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές», ιδιαίτερα σε μια κρίση περίοδο για όλη τη χώρα.

Ο κ. Παπαχρήστος, είπε ότι συνδρομή όλων των κοινωνικών φορέων, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων, αλλά και για έναν σχεδιασμό που δεν θα περιλαμβάνει τα πάντα (αυτό είναι αδύνατον εξ’ αρχής, είπε), αλλά θα αποτελεί προϊόν διαλόγου.
«Οι ρόλοι είναι διακριτοί: Η περιφέρεια μέσα από τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα σχεδιάζει δράσεις, οι τοπικές αρχές εξειδικεύουν τις δράσεις, προγραμματίζουν και από κοινού συνεργάζονται  με τις  παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς εταίρους για την υλοποίηση  συγκεκριμένων δράσεων στην κατεύθυνση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης της περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μίας επιδοματικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.
Χρειάζεται ενεργοποίηση του σύνολο του δημιουργικού δυναμικού της περιφέρειας στην κατεύθυνση υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματός. Όλοι μαζί, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής, της επιστήμης και της έρευνας, της τέχνης και του πολιτισμού, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ανατρέπουμε ότι μας καθηλώνει στο χθες.
Είναι η ώρα να χτίσουμε μια πράσινη και κοινωνικά δίκαιη Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δυναμική και ανταγωνιστική, μια περιφέρεια “ψηφιακή”, μια περιφέρεια έξυπνη που επενδύει στη γνώση και τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της», κατέληξε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: