Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το πείραμα απέτυχε

Το πείραμα απέτυχε
Ο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας επιβεβαιώνεται από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε χθες και συνιστά κόλαφο για την κυβέρνηση. Το νεοσύστατο, ανεξάρτητο..
γνωμοδοτικό όργανο διαπιστώνει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων ως προς όλους τους δείκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές εξελίξεις έχουν ήδη εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι συγκλονιστικά και αποτελούν καταπέλτη για την οικονομική πολιτική που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και Τρόικα. Η ύφεση βαθαίνει, αντί να περιορίζεται, το έλλειμμα διογκώνεται αντί να μειώνεται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν αντί να αυξάνονται και οι πρωτογενείς δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διήμερη στάση πληρωμών του Ιουλίου. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βουλιάζει και δεν υπάρχει καμιά αναπτυξιακή προοπτική.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ακόμα και αν εφαρμοστούν απαρέγκλιτα όλα τα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν θα εξαλειφθούν οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος. Με άλλα λόγια, οι πρωτόγνωρες θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι Ελληνες πηγαίνουν χαμένες, αφού η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται, παρά τις όποιες αλχημείες στις οποίες επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο. Είναι σαφές πλέον ότι το πείραμα κυβέρνησης και Τρόικας έχει αποτύχει παταγωδώς και θα πρέπει να τερματιστεί πριν γίνουν ανεπανόρθωτες οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, που έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και είναι άμεση ανάγκη αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής πριν βρεθεί στα «βράχια» όπου την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια οι αποτυχημένες συνταγές του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: