Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Σε κρίσιμη κατάσταση εισέρχεται από σήμερα η χώρα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας προ των θυρών, όπως τουλάχιστον διεφάνη μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση της Κυβερνητικής ..
Επιτροπής. Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Ευάγγ. Βενιζέλου με την τρόικα, η οποία αρνείται να έρθει στην Αθήνα, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα σοκ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με παράλληλη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας όχι μόνο στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ κ.λπ. αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις, για τις οποίες δεν δεσμεύθηκε ο κ. Βενιζέλος, μπορεί να ξεπεράσουν και τις 100.000.
Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, η οποία θα συμπιέσει τους μισθούς στο Δημόσιο προς τα κάτω, ίσως και κατά 30%.
Νέες περικοπές στις συντάξεις που κινούνται στα επίπεδα του μέσου μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου.
Θέσπιση φόρων άμεσης απόδοσης, όπως η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης.
Κεντρικός πυρήνας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι «να κλείσουν τα στόματα» όσων στην Ευρώπη ζητούν είτε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει είτε να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος απέφυγε να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στην Κυβερνητική Επιτροπή, πριν διαπραγματευθεί σήμερα με την τρόικα. Οπως αναμένεται μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αυτό μπορεί να συμβεί απόψε ή αύριο το πρωί, και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα επέλθει συμφωνία κατά τη διαπραγμάτευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πυροδοτηθούν καταιγιστικές εξελίξεις, μη αποκλειόμενης και αυτής της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Στη δραματική τετράωρης και πλέον διάρκειας συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόσο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, η οποία βαδίζει πλέον σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, με την ευρωζωνη κατακερματισμένη και τη Γερμανία να εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς φαίνεται να δοκιμάζεται έντονα η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου, αλλά και του κ. Βενιζέλου, οι συνθήκες που διαμορφώνονται θέτουν σε αμφισβήτηση τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, για την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση. «Η Συμφωνία, όπως μας παρουσιάστηκε η κατάσταση, ουσιαστικά είναι νεκρό γράμμα», δήλωσε στα «ΝΕΑ», μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής μετά το τέλος της συνεδρίασης. Αλλη πηγή υπογράμμισε ότι «το θέμα μας τώρα δεν είναι τι μέτρα θα πάρουμε, αλλά το αν θα δεχθούμε τις απαιτήσεις της τρόικας, όποιες και αν είναι αυτές».
Πιθανολογείται ότι αν οι απαιτήσεις αυτές υπερβαίνουν τις αντοχές της κυβέρνησης, η τηλεδιάσκεψη του κ. Βενιζέλου με την τρόικα θα διακοπεί, προκειμένου να συγκληθεί εκ νέου η Κυβερνητική Επιτροπή και εκείνη να αποφασίσει τι θα συμβεί. Πάντως, η Κυβερνητική Επιτροπή δεν παρείχε χθες στον κ. Βενιζέλο εξουσιοδότηση να συμφωνήσει άνευ όρων.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Κατ' αρχήν οι αποφάσεις που έλαβε η Κυβερνητική Επιτροπή, και ο κ. Βενιζέλος θα τις παρουσιάσει σήμερα στην τρόικα είναι:
n Να επιταχυνθεί η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Ετσι, μέτρα που κλιμακώνονταν από το 2012 έως το 2015, θα αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, ώς την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου - και εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα σήμερα - να ψηφιστούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.
n Να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τον περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.
n Να περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες στην υγεία (ιατρικό υλικό και φάρμακα).
n Να προχωρήσει αμέσως η ιδιωτικοποίηση 11 φορέων, με στόχο τα 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2011.ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου