Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Γενέθλια σε βαρύ κλίμα για το ΠΑΣΟΚ - Γ. Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013» - ΒΙΝΤΕΟ

http://img.protothema.gr/A769C4579C36FDAC4D333A703D353D4B.jpg 
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011
Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε το μεσημέρι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
"Σήμερα, η δική μας..

παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της" είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι "οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον".
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις εποχές που αλλάζουν και τη δύσκολη εποχή που διανύει η Ελλάδα. "Οι εποχές αλλάζουν, ακόμη και παρά τη θέλησή μας", είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στις κατακτήσεις της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια και την ευημερία που γνώρισε.

Την ίδια ώρα, μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ προς τους Έλληνες, θυμίζοντας ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε το νορβηγικό διαβατήριο, όταν η χούντα του αφαίρεσαι την υπηκοότητα και ευχαρίστησε για την συμπαράσταση προς τους Νορβηγούς μετά τις επιθέσεις στο Όσλο και το νησί Ουτόγια.

Ο Γ .Παπανδρέου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για 37 χρόνια αγώνων και αγωνίας, υπεραμύνθηκε του σοσιαλισμού ως απάντηση στην κρίση που όπως υποστήριξε δημιούργησε η συντήρηση του καπιταλισμού και μίλησε για προσπάθεια απεμπλοκής της χώρας από πελατειακές λογικές. Έκανε λόγο για πρωτοφανή παγκόσμια δημοκρατική εκτροπή και έθεσε ως πρώτο στόχο τη μάχη για δημοκρατία. Ως δεύτερο στόχο προσδιόρισε την εμπέδωση της ισότητας και της δικαιοσύνης και τάχθηκε υπέρ του ανταγωνισμού όχι μέσω της ανισότητας αλλά μέσω της ποιότητας ενώ  έκανε λόγο για ανάγκη εξανθρωπισμού της παγόσμιας οικονομίας.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη της λιτότητας δεν έχει μέλλον και τόνισε ότι είναι αναγκαία μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική γιατί αλλιώς τα προγράμματα που ακολουθούν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε κατά των διαχωρισμών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Σε αυτούς που μιλούν για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Σημίτη, του Γιώργου εγώ μιλώ για το ΠΑΣΟΚ το σύνολο των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων". Και προσθεσε:"Είμαι εδώ για να εγγυηθώ το διάλογο και όχι για να στηρίξω μηχανισμούς, να εγγυηθώ τη συμμετοχή κάθε μέλους".
Υπεραμυνόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ, με ιδιαίτερη αναφορα στην Παιδεία, τόνισε ότιι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες τομές με "διάλογο αλλα ασυμβίβαστοι ως προς το στόχο". Έκανε λόγο για το φαινόμενο των επαγγελματιών συνδικαλιστών των φοιτητών. Ας μην ματαιοπονούν. Τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν γιατί δεν είναι τσιφλίκι κανενός".
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Υγεία, λέγοντας ότι εκτοξεύτηκαν τα κόστη χωρίς υπηρεσίες στον πολίτη και ότι παράλληλα μία μερίδα που είχε συνηθίσει σε προνόμια αντιδρά στις αλλαγές.
Αυστηρό μήνυμα έστειλε και προς την πλευρά των τραπεζών λέγοντας ότι πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μολις οι συνθήκες ευνοήσουν ειδάλλως - όπως είπε- το κράτος θα ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει η στήριξη που τους έχει παρέχει ως τώρα.
Σχετικά με το κίνημα "Δεν πληρώνω" κάλεσε τους πολίτες σε αγώνα του "Δεν λαδώνω" ενώ τόνισε ότι δεν είναι σοσιαλιστικό να υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες στον Δημόσιο Τομέα, κάποιοι να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη και άλλοι όχι και να κυκλοφορεί μαύρο χρήμα.
Της ομιλίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκε η εισήγηση του Μ.Καρχιμάκη ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "είμαστε όλοι συν-δημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την "Ελλάδα των Ελλήνων", την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη".

Σχετικά με την κρίση που διέρχεται η χώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ’ όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να πάψουν να μιλάνε μόνο για μέτρα αλλά να μιλήσουν για ένα, όπως ανέφερε, πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. "Να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό και να του πούμε: Πάμε και πάλι μαζί".


Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: