Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σειρά επαφών της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα Οικονομία και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα των συνομιλιών Κλίντον - Παπανδρέου

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

H κρίση χρέους της Ελλάδας, η κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά και τα ελληνοτουρκικά θα βρεθούν στην ατζέντα των....
διήμερων συνομιλιών που θα έχει με παράγοντες της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα. Η κ. Κλίντον είχε προηγουμένως επισκεφθεί το Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Αναφερόμενη στο ζήτημα της Κύπρου, τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδίας με δύο κοινότητες και δύο ζώνες.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη και τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τη Δευτέρα η κ. Κλίντον θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.


Στο Φανάρι


Άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον κ.κ. Βαρθολομαίο δήλωσαν ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Aρκετά είναι τα 40 χρόνια "σιωπής" της Σχολής», φέρεται να είπε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ο Oικουμενικός Πατριάρχης .


Η κ. Κλίντον επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησής της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.


Το στάτους κβο στην Κύπρο «δεν ωφελεί κανέναν» δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. «Θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες, και θα το θέλαμε το συντομότερο δυνατό» είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην γειτονική χώρα.


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή υπογραμμίζοντας πως «σε όλη την περιοχή, οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προσπαθούν να πάρουν μαθήματα από τις εμπειρίες της Τουρκίας».


Κάλεσε, μάλιστα, τον τουρκικό λαό να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έρχεται για «να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται για περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας», και ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.


Νωρίτερα, η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Turk, σημείωσε πως «αν υπάρχει ένας τομέας για τον οποίο ανησυχώ εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών στην Τουρκία [...] είναι αυτός της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου».


Η χώρα δεν έχει ανάγκη να περιορίζει τους δημοσιογράφους, τους μπλόγκερ και το Διαδίκτυο διότι είναι αρκετά δυνατή και δυναμική, δήλωσε.


«Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας οι κινήσεις αυτές, μοιάζουν αντιφατικές με όλες τις άλλες εξελίξεις που έχουν γίνει στην Τουρκία» απάντησε η Αμερικανίδα υπουργός στις επίμονες ερωτήσεις. Οι θεσμοί στην Τουρκία πρέπει να μπορούν να αντέχουν σε κάθε έρευνα, είπε.


Η ατζέντα της Αθήνας


Εν τω μεταξύ, μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αναμένεται να εκπέμψει η Χίλαρι Κλίντον από την Αθήνα, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραφεί και ένα μνημόνιο διμερούς συνεργασίας.


Αν και αμφότερες οι πλευρές κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, η κρίση στην Ευρωζώνη και η ελληνική περίπτωση αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης στο γεύμα που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου η Χ. Κλίντον με τον Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια.


Μόνο τυχαία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρέπει να θεωρείται και η συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο - η οποία ανακοινώθηκε μόλις προχθές.


Κι αυτό διότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Χ. Κλίντον ήταν προγραμματισμένο να δει τον Ευάγγ. Βενιζέλο από κοινού με τον Πρωθυπουργό, αλλά εντέλει θα έχει χωριστή συνάντηση μαζί του.


Οι Αμερικανοί δεν έχουν κρύψει εξαρχής την ανησυχία τους για τους συστημικούς κινδύνους που ενέχει η ελληνική κρίση, ενώ τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον και οι δημόσιες παραινέσεις τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο και από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, για λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να συμπαρασύρει την ήδη προβληματική αμερικανική οικονομία.


Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει το πρωί της Δευτέρας η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου δεν αποκλείονται και οι παραινέσεις για συναίνεση.


Στο μέτωπο των διμερών σχέσεων και οι δύο πλευρές μιλούν για μια από τις καλύτερες περιόδους στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: