Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μαίνεται η ενδοκυβερνητική σύγκρουση για τα ταξί Αμετακίνητο το υπουργείο Μεταφορών, από το οποίο παίρνουν αποστάσεις οι βουλευτές

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/7C56055A5322FF1FFD6D2C918EC75382.jpg 

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στοιχεία σκληρής ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής σύγκρουσης στο ΠαΣοΚ τείνει να προσλάβει η κρίση μεταξύ κυβέρνησης και ...ιδιοκτητών ταξί, παρά τις σπασμωδικές απόπειρες εκτόνωσης και τις εκκλήσεις για «ανακωχή» και συνεννόηση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις από πλευράς βουλευτών υπουργείου Υποδομών, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠαΣοΚ προμηνύεται επεισοδιακή.

Τόσο οι κινήσεις των 21 βουλευτών, που ζήτησαν την συνεδρίαση με τη συλλογή υπογραφών, όσο και η πρωτοβουλία του γραμματέα της ΚΟ κ. Β. Εξαρχου, ο οποίος με γραπτή του ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα πήρε εμμέσως αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Ραγκούση και εμφανίστηκε να προτείνει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, έχουν προκαλέσει την ενόχληση του υπουργού, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από τα όσα έχει δηλώσει μέχρι στιγμής δημοσίως ή στις συναντήσεις με τους συνδικαλιστές των ταξί και εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση.

Παρέμβαση Μόσιαλου για διαβούλευση
Πάντως η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο δείχνει να κινείται παράλληλα με το υπουργείο Μεταφορών. Χαρακτηριστικό είναι σε αυτό το πλαίσιο ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία στην οποία προανήγγειλε την κατάθεση προτάσεων από τον κ. Ραγκούση και ανέφερε: «Συνεχίζουμε το διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση τις οποίες θα γίνει ανοικτή και ενδελεχής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους».

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα είναι πιθανόν να υπάρξει στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, όπου φημολογείται ότι εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου θα εκδηλωθεί προσπάθεια πλήρους αποσαφήνισης της κατάστασης.
Αντίστοιχα μηνύματα αναμένονται από τον κ. Παπανδρέου και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ το πρωί της Τετάρτης, όπου κύριο θέμα θα είναι όμως η πορεία κυβέρνησης, βουλευτών και κόμματος έπειτα από τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για το ελληνικό χρέος.

Προτάσεις για «ανακωχή»
Νεά προσπάθεια διαμεσολάβησης εκδηλώθηκε χθες από την πλευρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ. Κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε μεν ότι πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση, να περιγραφούν οι κανόνες που θα την συνοδεύσουν και να γίνει διάλογος, όμως σημείωσε ότι «κάθε διάλογος πρέπει να γίνεται στην ώρα του» και συμπλήρωσε: «Άρα θα μπορούσε να γίνει μια ανακωχή από σήμερα μέχρι τη κατάσταση των προτάσεων του υπουργείου υπό την έννοια ότι το μεν υπουργείο να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις χορήγησης αδειών αυτό το διάστημα, από την άλλη να δεσμευτούν και οι ιδιοκτήτες των ταξί ότι θα κάνουν μια μικρή υπομονή έναντι αυτού για να καταθέσει το υπουργείο τις προτάσεις του για τους κανόνες που θα συνοδέψουν την απελευθέρωση σε έναν ουσιαστικό διάλογο». Παράλληλα τόνισε ότι οι καταλήψεις και παρεμβάσεις των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίες εκθέτουν την χώρα μας, ζημιώνουν όλους μας όπως και τους ίδιους.

Αμετακίνητο στις θέσεις του το υπουργείο
Παρά ταύτα, από την πλευρά υπουργείου επισημαίνεται ότι όλα αυτά έχουν ήδη συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ταξί και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης ή έστω τέτοιους είδους ερμηνειών των προθέσεων του υπουργείου. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται από το υπουργείο Μεταφορών κάτι τέτοιο θα έστελνε στην παρούσα φάση τα απολύτως λανθασμένα πολιτικά μηνύματα και θα έθετε εν αμφιβόλω την διάθεση την κυβέρνησης να προχωρήσει στις αποφασισθείσες μεταρρυθμίσεις.
Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή στους κόλπους της ΚΟ υπάρχουν βουλευτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να εκδηλώσουν στην συνεδρίαση του ΚΤΕ της Τρίτης τις διαφωνίες τους με τους χειρισμούς του κ. Ραγκούση, ο οποίος από την πλευρά του εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε σύγκρουση, εφόσον προκληθεί.

Αυθαίρετα και δημοψήφισμα στο ΥΣ
Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των άλλων και το νομοσχέδιο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησε αντιδράσεις βουλευτών στη συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠαΣοΚ.

Σε διαφορετικό επίπεδο, η συνεδρίαση της Τρίτης παρουσιάζει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς στην ουσία ανοίγει το δρόμο για τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, υπό τον γενικό τίτλο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος»
 
Κωβαίος Αγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια: