Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Επίκαιρη ερώτηση για προβλήματα της Νότιας Πιερίας

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTc-75HGjJHFiQjn40ZTroDN0mEOQnPijs6csJPu9xRnAj89TwGz1GqCPWA4A


Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα που προκαλούνται στην νότια Πιερία από έργα εθνικών και τοπικών υποδομών κατέθεσε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 στη Βουλή ο Βουλευτής...
Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου στην ερώτησή του «Η νότια Πιερία ευνοήθηκε από τη φύση. Είναι η μοναδική περιοχή όπου ο μυθικός Όλυμπος ενώνεται με το Αιγαίο Πέλαγος και δημιουργεί ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Γι’ αυτό και είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, συγκεντρώνοντας πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες όλο το χρόνο.
Σ’ αυτή την περιοχή έγιναν τα τελευταία χρόνια έργα εθνικής σημασίας όπως η διέλευση του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου, η νέα σιδηροδρομική γραμμή και τώρα κατασκευάζεται το νέο τμήμα της ΠΑΘΕ. Αυτά τα έργα έγιναν και γίνονται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον η συγκέντρωση τους όμως σε μια στενή λουρίδα γης έχει πολλές «παράπλευρες επιπτώσεις» που είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τους οικισμούς, για τους κατοίκους και την τουριστική επιχειρηματικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην περιοχή»

Τα προβλήματα τα οποία καταγράφει ο κ. Παπαγεωργίου είναι τρία και όπως τονίζει  έχουν ήδη διατυπωθεί πολλές έγγραφες ενστάσεις, διαμαρτυρίες και καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την Δημοτική Αρχή (πρώην Δήμος Ανατολικού Ολύμπου) από φορείς και ομάδες κατοίκων των οικισμών της νότιας Πιερίας. Τα προβλήματα αυτά είναι:  
1ον Η μετατόπιση του Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης στον Πλαταμώνα λόγω διασταύρωσης με την κατασκευαζόμενη σήραγγα της ΠΑΘΕ.
Η μετατόπιση γίνεται κάτω από την υπάρχουσα (παλιά) εθνική οδό σε περιοχή του οικισμού του Πλαταμώνα που είναι χαρακτηρισμένη ΖΟΕ2 και βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη επέκτασης του σχεδίου. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες μονίμων κατοίκων του Πλαταμώνα, επιχειρήσεις καθώς και άλλα δίκτυα αστικών υποδομών. Όπως επισημαίνουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής η μετατόπιση και η διέλευση του Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης από την συγκεκριμένη περιοχή θα σημάνει την καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος την ανεπανόρθωτη υποβάθμισή της.
2ον Αποχετευτικό δίκτυο και αντλιοστάσιο στον Πλαταμώνα.
Στην περιοχή της νότιας Πιερίας (πρώην Δήμος Ανατολικού Ολύμπου) βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, αντλιοστασίων και αγωγών μεταφοράς των αστικών λυμάτων των οικισμών που οι περισσότεροι είναι παραλιακοί και όλοι τους είναι αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας.
Όπως καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι του Πλαταμώνα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραλιακούς οικισμούς και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ο οικισμός τους δεν συμπεριλαμβάνεται στο έργο της αποχέτευσης και ένα αντλιοστάσιο μεταφοράς των λυμάτων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Πλαταμώνα, ο οποίος πρόσφατα έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικός τόπος». Εκτός που αυτή η εγκατάσταση είναι ασύμβατη με το χώρο του σιδ.  σταθμού θα βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του παλιού οικισμού του Πλαταμώνα με σοβαρές επιπτώσεις και επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων, αλλά και σημαντική υποβάθμιση της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής.
3ον Προβλήματα στις πηγές και στα δίκτυα ύδρευσης από τα έργα της εθνικής οδού.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε στην περιοχή είναι η καταστροφή των δικτύων μεταφοράς του νερού ύδρευσης, ενώ έχουν προκύψει και προβλήματα μείωσης των παροχών των πηγών από όπου υδρεύονται οι οικισμοί. Κατά μήκος των έργων της νέας εθνικής οδού υπάρχουν δίκτυα ύδρευσης τα οποία ή καταστρέφονται ή καταπονούνται ή σε περιοχές που γίνονται επιχωματώσεις να μη προβλέπονται έργα για την εύκολη επισκευή βλαβών των δικτύων.
Σ’ όλη την περιοχή της νότιας Πιερίας η οποία έχει καταπονηθεί τα τελευταία χρόνια από τα συνεχόμενα έργα αναβάθμισης των εθνικών δικτύων (σιδηροδρομικού – οδικού) και του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου έχουν προκύψει προβλήματα στα δίκτυα των αστικών υποδομών, υποβάθμιση περιοχών και παραλείψεις οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην ορθή λειτουργία των δικτύων και στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ποιο σχεδιασμό, ποιες μελέτες, ποια έργα και σε ποιο χρονικό διάστημα πρόκειται να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν στην περιοχή του Πλαταμώνα και της νότιας Πιερίας από τα τοπικά έργα και τα έργα εθνικών υποδομών που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: