Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Έξι μήνες προκλήσεων και δυσκολιών - Συνέντευξη τύπου της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/57c9bc1955ac2daa49754b18e0d2c2c1_L.jpg

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, ίσως ήταν η πιο κρίσιμη περίοδο για την αιρετή Περιφέρεια, εκτίμησε η Σοφία Μαυρίδου, η οποία το μεσημέρι της..
Παρασκευή παραχώρησε συνέντευξη τύπου, προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας της.
Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, έχοντας στο πλευρό της, τους συνεργάτες της και Περιφερειακού Συμβούλους, αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις δυσκολίες που συνάντησε το πρώτο εξάμηνο, ευχαριστώντας ιδιαίτερα του συνεργάτες και τους υπαλλήλους για την αφοσίωση που επέδειξαν στους στόχους που τέθηκαν.
«Θέλουμε να κριθούμε επιεικώς, διότι αν μη τι άλλο προσπαθήσαμε», είπε η κ. Μαυρίδου, η οποία απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει. «Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, αν ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, ήταν έτοιμος από την 1/1/2011», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας (δικαιολογημένα) τις όποιες καθυστερήσεις ή και υστερήσεις σε δράσεις και αποφάσεις, στην καθυστερημένη ψήφιση του προϋπολογισμού η οποία σύμφωνα με το νόμο έγινε την τελευταία μέρα του Μαρτίου.
Η αντιπεριφερειάρχης, αναγνώρισε ότι δεν προχώρησαν κάποιες δράσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια (όπως πχ η τουριστική προβολή), αλλά όσον αφορά την ίδια και τους συνεργάτες της, προσπάθησαν να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. «Σε καμιά περίπτωση δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια που διαχειρίζονταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», είπε, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη και από πλευράς οργάνωσης και από πλευράς δράσεων, αφού η αιρετή Περιφέρεια, αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της.
Εκτενής ήταν η αναφορά της στον κατάλογο των νέων και συνεχιζόμενων έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Όπως ανέφερε αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 84 έργα που αφορούν σε έργα συγκοινωνιακά, γεωργίας, οικισμού και περιβάλλοντος, τουρισμού, εκπαίδευσης, υγείας – πρόνοιας, ύδρευσης – αποχέτευσης, δημόσιας διοίκησης, έρευνας τεχνολογίας και διάφορα άλλα συνολικού προϋπολογισμού 35.604.918 ευρώ. Από τα έργα αυτά τα 54 είναι έργα συνεχιζόμενα ενώ τα 30 είναι νέα έργα και μελέτες.
Επίσης, περιλαμβάνει τεχνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Εθνικών Οδών, όπου δύο είναι ήδη σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.
Περιλαμβάνονται επίσης στην κατανομή του 20% των πιστώσεων του προγράμματος επενδυτικών δαπανών έργων του συνόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμενων από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους
Όπου έχει ενταχθεί ένα νέο συγκοινωνιακό έργο της Π.Ε. Πιερίας συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.
Ο κατάλογος των συνχρηματοδοτούμενων έργων της Π.Ε. Πιερίας περιλαμβάνει συνολικά εννιά έργα από τα οποία τα πέντε είναι σε εξέλιξη συνολικού προϋπολογισμού 11,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα τέσσερα, συνολικού προϋπολογισμού 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης ή υπογραφής σύμβασης.
Πέραν των τεχνικών έργων, όπως είπε η κ. Μαυρίδου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και η Π.Ε. Πιερίας, υπέβαλε προτάσεις σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Προασανατολισμού που έχει θέσει σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Πολιτισμού, Αλιείας διοργάνωσε σειρά ανοιχτών συσκέψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη των παραπάνω τομέων. Ειδικά για τα ακτινίδια διοργανώθηκε ημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας με θέμα την προστασία τους. Επίσης για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιούνται συνεχόμενες δράσεις με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της προκήρυξης εθνικής εμβέλειας «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011 – Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς» των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα και Περιφερειών σε Μετάβαση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς ΕΣΠΑ 2007 – 2013, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα τις «Προοπτικές χρήσης του μυδάλευρου στη διατροφή των αγροτικών ζώων»
Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος LIFE+ σε συνεργασία με
-Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics)
-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
-Πανεπιστήμιο Βιέννης
με θέμα τη «Διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων».
Και στα δύο παραπάνω προγράμματα η συμβολή της Π.Ε. Πιερίας (ως λήπτης απόφασης και αρμόδιος φορέας για την προώθηση πολιτικών), αναμένεται να είναι ουσιώδης τόσο κατά την εκπόνηση αλλά και γιατί η Π.Ε. Πιερίας προδιαγράφεται ως ένας εν δυνάμει χρήστης των αποτελεσμάτων από τα προγράμματα.
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: