Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

FT: «Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει»

FT: «Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει»

Παρασκευή 20 Μαίου 2011

Ο «αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει» είναι ο τίτλος άρθρου των γερμανικών Finacial Times, στο οποίο ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της... Ελλάδας.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των γερμανικών Financial Times, Τόμας Φρίκε τονίζει στο άρθρο του ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα, οφείλει να καταβάλει τόκο.
Επισημαίνει ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης, ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα, εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού της Γερμανίας έχει πέσει στο 3,5%, με συνέπεια το χρέος της να έχει μειωθεί, ενώ προκύπτουν και κέρδη, λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην ΕΚΤ, η οποία πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα.
«Αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε» υποστηρίζει ο Φρίκε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κρίση συμπίεσε και το ευρώ, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση πιθανόν να είχε εκτιναχθεί πολύ υψηλότερα, λόγω της τρέχουσας αδυναμίας του δολαρίου.
Η υποχώρηση του ευρώ όμως κατέστησε πιο ανταγωνιστικά τα γερμανικά προϊόντα, τονώνοντας τις εξαγωγές τους.
Από όλα τα παραπάνω, ο Φρίκε θεωρεί ότι προκύπτει κέρδος 10 δισ. ευρώ για την Γερμανία, λέγοντας μάλιστα ότι «οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας (σ.σ. προς την Ελλάδα), καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον λαό»(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: