Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σαφές χρονοδιάγραμμα σε διαθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, ζητά η τρόικα Πιέσεις για αποφάσεις


Τετάρτη 18 Μαίου 2011 Οικονομία
Έντονες πιέσεις για σαφές χρονοδιάγραμμα σε διαθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, ασκεί η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της...
πέμπτης δόσης του δάνειου προς τη χώρα μας.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους, ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν άμεσα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης
Τα περιθώρια τελείωσαν. Η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Για πρώτη φορά τέθηκε και επισήμως το θέμα ήπιας αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης, όχι όμως ευρείας αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν τόνιζε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωνε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μία αναμόρφωση, στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, που θα αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι δηλώνοντας σε κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μια "ήπια αναδιάρθρωση" του χρέους της Ελλάδας.
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να κάνει σωστά τη δουλειά της και να εκπληρώσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, απηύθυνε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση έδωσαν οι ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο για να διαχειριστεί την κρίση χρέους και οι προσπάθειές της θα πρέπει να στηρίζονται δήλωσε η υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Λαελ Μπραινάρντ.
Μια συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας για την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους αποτελεί πιθανή λύση στο δανειακό πρόβλημα της χώρας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε από το Πεκίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει την προοπτική μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους της, αν αυτό χρειαστεί. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος δεν γίνεται καμία τέτοια συζήτηση.
Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από Γραφείο του Λονδίνου, ενώ διέψευσε τα περί επιστροφής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής από τους δανειστές μας.
"Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί" είπε και πρόσθεσε ότι απαιτούνται "βελτιώσεις, συμπληρώσεις και μία ταχύτητα για να είμαστε συνεπείς στους στόχους μας". Ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του πως θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου.
"Γυμναστική στη ματαιότητα", χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι συμφωνεί με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους και ότι θα στηρίξει επιμέρους μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα.
Η κατάσταση είναι δύσκολη υπάρχει όμως διέξοδος επεσήμανε ο Απόστολος Ταμβακάκης Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας ξεκίνησαν ξανά με τους επικεφαλείς όπως φαίνεται να παραμένουν στη χώρα μας έως την άλλη εβδομάδα προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο μέτρων έως το 2015 που θα είναι αποδεκτό από όλους, όπως δήλωσε και ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιουργκ Ασμούσεν.
Με επιτυχία βγήκε χθες και πάλι η χώρα στις αγορές αντλώντας 1,62 δις ευρώ με επιτόκιο 4,06% με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: