Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Εκλογές τώρα ή… μετά;

08.04.2011REPORTER

Επέστρεψε από τη Βαρσοβία ο Πρωθυπουργός και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, αφού χωρίς χρονοτριβή επικοινώνησε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε να ενημερωθεί για τα όσα συνέβησαν στη ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται έντονα ενοχλημένος με τη Βάσω Παπανδρέου, ενώ δείχνει προβληματισμένος με την έλλειψη συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα ...
με καλά πληροφορημένη πηγή, το Σαββατοκύριακο θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Κυβέρνησης, μιας και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Το επικρατέστερο είναι ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει χαρακτήρα επανεκκίνησης, κατευνάζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών. Το πρόβλημα είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αυτή τη στιγμή πρέπει να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας, κάτι που δεν επιθυμεί το Μαξίμου αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε ομολογία αποτυχίας του ίδιου του Πρωθυπουργού. Όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός, ο ανασχηματισμός «αρχίζει και τελειώνει στον Παπακωνσταντίνου». Όπερ μεθερμηνευόμενο δεν αλλάζει το κλίμα αν δεν αλλάξει ο υπουργός.
Το άλλο σενάριο είναι η προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήθελε να το χρεωθεί ο Πρωθυπουργός απευθείας. Θα ισοδυναμούσε- πάντα κατά τα λεγόμενα του συνομιλητή μας- με «ηρωική έξοδο» και αυτό δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα πορεία του Γ. Παπανδρέου. Γι αυτό και θα επιχειρήσει τις επόμενες ώρες να συζητήσει με τους συνεργάτες του το ενδεχόμενο να θέσει «προ των ευθυνών τους» όσους δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου δεν διαθέτει πολιτικό χρόνο για να διαχειρισθεί, βρίσκεται για πρώτη φορά να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και στην περίπτωση που ξεπεράσει το πρόβλημα, θα το βρει μπροστά του με τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου. Εν ολίγοις, όποια κι αν είναι η απόφασή του, ξέρει ότι στην επόμενη στροφή θα βρει μπροστά του το αδιέξοδο. Συνεπώς και γνωρίζοντας ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, θα φροντίσει να επιλέξει το χρόνο ώστε το αποτέλεσμα να έχει τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα. Η σειρά κάθε άλλο παρά είναι τυχαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: