Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Όλα για όλα τα παίζει ο Γιώργος

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/72620/T005F01CNS30.jpg 


Τρίτη 26 Απριλίου 2011
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε εκλογές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει τα... νέα μέτρα. 
Μετά το Πάσχα αρχίζουν τα πραγματικά πάθη για την κυβέρνηση, η οποία καλείται σε διάστημα περίπου 40 ημερών να λάβει τις πλέον κρίσιμες και επώδυνες αποφάσεις στην έως τώρα 18μηνη θητεία της. Ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με συνεργάτες του εμφανίζεται αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: από έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό έως και αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες.
Τα πάντα θα κριθούν από την αποδοχή ή καλύτερα από τις αντιστάσεις τις οποίες θα συναντήσει στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και από τα συνδικάτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα έκτακτα μέτρα για την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας του 2010, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθεται βεβαίως και το υπό διαμόρφωση φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την άντληση άλλων 50 δισ. ευρώ.

Η κρίσιμη 15η Μαΐου. Από σήμερα κιόλας έως και την επόμενη εβδομάδα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα εστιαστεί στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανά υπουργείο. Το έργο αυτό έχουν αναλάβει η διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Κώστας Θέος, οι οποίοι πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων. Έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς και θα ακολουθήσουν και άλλες τις προσεχείς ημέρες. Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται και τα διαθέσιμα προς αξιοποίηση ή και ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κάθε υπουργείου.
Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τα μέτρα για την άντληση των επιπλέον 26 δισ. ευρώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ώστε να παραδοθεί στους εκπροσώπους της τρόικας πριν από τις 15 του μήνα, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις ολιγοήμερες πασχαλινές διακοπές του στην Ύδρα, εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει σε υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς καθυστερήσεις το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή γύρω στις αρχές Ιουνίου.

Απειλεί με εκλογές. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς αναμένονται αρκετές αντιστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται να αντιδρούν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, κυρίως μεγάλων και κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι σχετικές επιφυλάξεις είχαν διατυπώσει οι κυρίες Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Η υπόθεση της ΔΕΗ θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου ως “η μητέρα όλων των μαχών”, καθώς από την έκβαση της σύγκρουσης με το ισχυρότερο και πολυπληθέστερο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ θα εξαρτηθούν πολλά περισσότερα από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εν λόγω επιχείρησης. 
Ισχυρές αντιδράσεις αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου και από βουλευτές του κινήματος. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπογράμμιζαν χθες ότι, αν και ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που διαπιστώσει απροθυμία στήριξης στο εθνικό σχέδιο ή έντονες αντιδράσεις, δεν θα διστάσει να προσφύγει σε κάλπες. “Είναι καλύτερο να χάσεις την αυτοδυναμία στις κάλπες παρά στο κοινοβούλιο”, τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγων.
Στις σκέψεις του πρωθυπουργού υπάρχει βεβαίως και ο ανασχηματισμός, ο οποίος προσδιορίζεται είτε για το αμέσως προσεχές διάστημα είτε το αργότερο μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Αναβαθμισμένο ρόλο στον ανασχηματισμό αναμένεται να έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είτε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είτε ως αντιπρόεδρος. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σενάρια περί αλλαγής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου -το επιθυμεί και ο ίδιος, δηλώνουν ορισμένοι- παρότι συνεργάτες του διέψευσαν κατηγορητικά τις φήμες περί παραίτησής του αμέσως μετά τον καυγά του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τα “φρουτάκια”.
Στο Μαξίμου τέλος παρακολουθούν με σκεπτικισμό και τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε συνεχή πτώση. Τελευταία δημοσκόπηση αυτή της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” που δίνει: ΠΑΣΟΚ 21,5%, ΝΔ 19,4%, ΚΚΕ 8,5%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ΔΗΜ.ΑΡ. 2,3%, ΔΗΜ.ΣΥ. 1,7%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: