Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Δεν έχουμε ζητήσει επιμήκυνση για το σύνολο του χρέους» Ο Γ.Παπακωνσταντίνου διαψεύδει μετά τη συνάντηση με τον Στρος Καν: «Δεν το συζητούν»

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/B344478668855B2ED55B951C0F679B24.jpg 

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Στη διάψευση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση για το σύνολο του χρέους της χώρας προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη ...συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Όσον αφορά στο θέμα της υστέρησης των εσόδων, ζήτημα που έθεσε ο κ. Στρος Καν κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως θα χρειαστούν 18 μήνες για να αναδιοργανωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Ειδικότερα, τη θέση του ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, διαβίβασε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.

«Δεν το συζητούν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στρος - Καν, και πρόσθεσε: «Έχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ φέρεται να εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως -σύμφωνα με πληροφορίες- επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως ανάλογη ήταν η εξέλιξη και με προγράμματα σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

Ο κ. Στρος - Καν θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, όπως έκανε και στις επαφές του με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου που συνάντησε το Σάββατο, ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: