Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

41.494.550 ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα Κατερίνης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης
-Καταψήφισε η αντιπολίτευση που έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση...
Αγροτικές υποδομές, αθλητισμός, πολιτισμός στο επίκεντρο του προγράμματος
Τα 41,4 εκ. ευρώ φτάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κατερίνης που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι επικεφαλής των παρατάξεων εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην πρακτική της διοίκησης, να ενημερώνει τελευταία στιγμή για τόσο σημαντικά θέματα, όπως αυτό της πρότασης κατάρτισης τεχνικού προγράμματος.
Το τεχνικό πρόγραμμα εισηγήθηκε η κ. Τριανταφύλλου, διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κατερίνης.
Τόνισε πως στηρίζεται σε προτάσεις που είχαμε από τις δημοτικές ενότητες. Χωρίζεται σε κατηγορίες εσωτερικής, αγροτικής οδοποιίας, έργα κυκλοφοριακά, οδοποιία, επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων, αναπλάσεις, διάφορα έργα μελέτες, προγράμματα, προμήθειες κ.α και είναι συνολικού προϋπολογισμού 41.494.550,00  ευρώ το ύψος του τεχνικού προγράμματος για το 2011
 Ο κ. Θεοδώρου, ΓΓ του δήμου Κατερίνης εισηγητής επίσης του θέματος τόνισε πως η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος στηρίχθηκε στη βάση των αιτημάτων που τέθηκαν με αποφάσεις τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Τα αιτήματα ομογενοποιήθηκαν και έγινε η κατανομή τους ανά είδος, σημείωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε πως λήφθηκαν υπόψη  πληθυσμιακά, γεωγραφικά, κριτήρια και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα των υποδομών της Γεωργίας που αντιμετωπίζει η ορεινή και ημιορεινή Πιερία, αγροτικά δίκτυα άρδευσης, αγροτική οδοποιία.
Ακόμη έμφαση δίνεται σε αστικές αναπλάσεις, σε σχολεία και υποδομές πολιτισμού.

Ο κ.Μηλιώτης στην τοποθέτησή του είπε: «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί μιας πρότασης που μόλις τώρα βλέπω για πρώτη φορά. Κατανοώ τις δυσκολίες κατάρτισης μιας πρότασης όπως το τεχνικό πρόγραμμα αλλά, είπε, ας αντιληφθεί όμως και η διοίκηση πως κι εμείς χρειαζόμαστε πληροφόρηση και έγκαιρη ενημέρωση».

Απαντώντας ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Σατραζέμης τόνισε πως το θέμα αφορά κατάρτιση Τεχνικού προγράμματος και συμπλήρωσε πως θα μπορούσε η αντιπολίτευση να καταθέσει δική της πρόταση έργων και παρεμβάσεων, να γίνει συζήτηση στο συμβούλιο και να υιοθετηθούν προτάσεις ή έργα.

Ο κ. Οφείδης, εισηγητής από το συνδυασμό του κ. Καραφουλίδη, ανέγνωσε τοποθέτηση του Σάββα Χιονίδη το 2005 που απευθύνονταν στην τότε διοίκηση Αμοιρίδη, στην οποία ασκούσε κριτική για το έλλειμμα ενημέρωσης προς την αντιπολίτευση. 
Μάλιστα πρόσθεσε στην τοποθέτησή του πως «Οποιοδήποτε έκκληση από το δήμαρχο για συναίνεση και συνεργασία έχει ως αφετηρία έναν υποκριτικό λόγο, γιατί τη δυναμιτίζει αυτή τη δυνατότητα με αυτού του είδους τη συμπεριφορά.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας από τον κ. Οφείδη να αποσύρει το σχόλιο «υποκριτικός λόγος», προκαλώντας ένταση προς στιγμήν στην αίθουσα.
Σε ο,τι αφορά τώρα το Τεχνικό Πρόγραμμα ο κ. Οφείδης είπε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χωρίζεται σε τίτλους έργων και χρηματικά ποσά. Δεν διευκρινίζεται ούτε η πηγή χρηματοδότησης ούτε κάνει κατανομή των πόρων. Δεν γνωρίζουμε εμείς πόσα χρήματα και από ποιες πηγές χρηματοδότησης θα πάνε στις δημοτικές κοινότητες.
 Απαντώντας ο κ. Σατραζέμης τόνισε πως «υποκριτικός είναι ο ρόλος εκείνων που έχουν στερήσει 11,5 εκ. ευρώ τον περασμένο χρόνο από την Κατερίνη και θα είναι και πάλι υποκριτικός ο ρόλος τους και φέτος αν πράξουν το ίδιο. Δεν είναι υποκριτικός ο ρόλος εκείνων που εργάζονται καθημερινά για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, συμπλήρωσε.
Ανέφερε τέλος πως οι πηγές χρηματοδότησης γράφονται στον προϋπολογισμό όχι στο Τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σαλπιστής από την πλευρά του έθεσε το θέμα του 8ου δημοτικού σχολείου, ενώ σημείωσε πως τεχνικό πρόγραμμα δεν διαμορφώνεται στο δημοτικό συμβούλιο αντιθέτως θα πρέπει να  υπάρχει εισήγηση από τη διοίκηση και να την έχουμε έγκαιρα στα χέρια μας. Ο κ. Σαλπιστής συμπλήρωσε: Σήμερα πήραμε στα χέρια μας την πρόταση.  Δεν έχουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης, παρά μόνο γενικές παρατηρήσεις. Νομίζουμε ότι σημασία έχει ο τρόπος που γίνονται τα έργα, ποιος τα πληρώνει, ποιος τα εκμεταλλεύεται, τι προσανατολισμό έχουν.
Εμείς θα ψηφίσουμε λευκό για τους παραπάνω λόγους.

Ο κ. Μάντζιος από την πλευρά του έθεσε και αυτός το θέμα της ενημέρωσης, λέγοντας πως το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι απαρίθμηση έργων, αλλά πρέπει να αποτελεί το όραμα, τις προτεραιότητες της διοίκησης στη διάρκεια του χρόνου. Πρέπει να περιλαμβάνει, είπε, ιεράρχηση στόχων, έργων, αναγκών,  κ.α. Από αυτά δεν ακούσαμε τίποτα. Ακούσαμε υπηρεσιακή καταγραφή έργων.
Θέλουμε να ξέρουμε που στοχεύει και που θα βρει πόρους.

Τοποθετήσεις έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους Γ. Κυριακίδη που ζήτησε ενημέρωση για το αν προβλέπει κάποια παρέμβαση για το φυσικό αέριο το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Μαλτζάρης που έθεσε το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης, ο κ. Νατσιός για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως καταγράφονται στα τοπικά συμβούλια.
Από την συμπολίτευση τοποθετήθηκαν οι κ. Παπαζιώγας που έκανε λόγο για φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Μπουσνάκης που μίλησε για πρόταση ισόρροπης κατανομής έργων στην περιφέρεια και το κέντρο, και ο κ. Γιουμίδης που ζήτησε συνεργασία και συναίνεση για το καλό του νέου δήμου.
 Το θέμα έκλεισε με τοποθέτηση του κ. Σατραζέμη που τόνισε: « Δώσαμε το στίγμα του τεχνικού προγράμματος «ανάγκης» λόγω της κατάστασης, κάνοντας υπέρβαση ώστε να καλύψουμε το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες.
Δώσαμε έμφαση στην αγροτική οικονομία, στην παιδεία, τον αθλητισμό, την πράσινη ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τη στήριξη των περιβαλλοντικών δράσεων.
Βεβαίως όλοι όσοι είμαστε εδώ, έχουμε καταθέσει πολιτικές προτάσεις τις οποίες τις είχαμε επεξεργαστεί και μέσα από αυτές τις προτάσεις θα μπορούσατε σήμερα να έχετε πρόταση στο Τεχνικό Πρόγραμμα».
Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ παρών δήλωσαν οι κ. Μηλιώτης, Γκούνας, Κυριακίδης, Ευαγγελόπουλος και λευκό ο κ. Ανανιάδης και Σαλπιστής.  Κατά ψήφισαν οι συνδιασμοί του κ. Καραφουλίδη και του κ. Μάντζιου.Αναρτήθηκε από imerisiapierias

Δεν υπάρχουν σχόλια: