Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σάββας Χιονίδης: Η ασυνέπεια του Κράτους, προκαλεί «ασφυξία»

xionidis_1
 
«Ο δήμος Κατερίνης, θέλει να είναι
πάνω από όλα συνεπής στις υποχρεώσεις του, παρόλο που δεν είναι συνεπές το Κράτος προς αυτόν. Προς το παρόν θα περιμένουμε, αλλά θα διεκδικήσουμε από το Κράτος, όλα εκείνα τα χρήματα τα οποία είναι ...βέβαιον ότι μας οφείλει», δήλωσε ο Σάββας Χιονίδης.
Σε όλα τα θέματα του νέου δήμου Κατερίνης, αναφέρθηκε ο Σάββας Χιονίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή. Ο δήμαρχος Κατερίνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγραμματισμού που είναι σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι η συγκρότηση του δήμου στα πρότυπα που θέλει ο Καλλικράτης, θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν τις ημερομηνίες που έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στα οικονομικά του δήμου Κατερίνης, τονίζοντας πως αν είχε δώσει τα μισά το κράτος από αυτά που οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους στο δήμο, δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία για να διεκδικήσει ο δήμος και δικαστικά τα χρήματα που του οφείλονται, σε περίπτωση που το κράτος δεν φανεί συνεπές.

Ο νέος δήμος Κατερίνης, είναι τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερος ως προς την έκταση και μιάμιση φορά ως προς τον πληθυσμό. Αυτό αυτομάτως σημαίνει περισσότερο φορτίο δουλειάς και περισσότερες ευθύνες. Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε εκτενώς στους πρώτους στόχους που έθεσε η διοίκησή του και τους οποίους υλοποίησε στο πλαίσιο της συνένωσης.
Οι στόχοι ήταν πολύ συγκεκριμένοι, όπως είπε ξεκινώντας, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους συνεργάτες του, τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, για τη συστηματική δουλειά που έγινε «και πριν τις εκλογές, αλλά και μετά», ώστε να είναι έτοιμος ο δήμος το συντομότερο για την συνένωση. «Ήταν πολύ δημιουργικό όλο αυτό το διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

xionidis_2Το πρώτο ζήτημα για την «Καλλικρατική» διοίκηση, ήταν η καθημερινότητα των δημοτών, από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι τις ακτές του Κορινού και κυρίως το κομμάτι που σχετίζεται την αποκομιδή απορριμμάτων και την καθαριότητα. «Ήδη από την 1η Ιανουαρίου η Υπηρεσία Καθαριότητας δουλεύει συστηματικά σε όλη την έκταση του Δήμου χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», είπε ο κ. Χιονίδης,  χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη δουλειά που έγινε στον προγραμματισμό της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών και των απορριμμάτων. «Πλέον οι υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες είναι καλύτερες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως θέση της διοίκησής του ήταν πάντοτε πως ο Καλλικράτης έχει να συνεισφέρει πολλά ως προς τη δομή και τη φιλοσοφία του. «Από 1η Ιανουαρίου, είτε είναι στο χιονοδρομικό κέντρο, είτε στις παραλιακές εκτάσεις, η καθαριότητα γίνεται συστηματικά», είπε.

Ο δεύτερος στόχος ήταν, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η απορρόφηση των 167 υπαλλήλων, οι οποίοι ήρθαν με μετατάξεις στο νέο δήμο. Από αυτούς οι 73 ήταν από τους άλλους δήμους και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και από διάφορα σχολεία. «Στις 2 του μηνός, όλοι αυτοί οι υπάλληλοι, τακτοποιήθηκαν σε προσωρινές θέσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ζήτημα ή πρόβλημα. Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σημαντικό, αν φανταστεί κανείς ότι μ’ αυτήν την αλλαγή οι υπάλληλοι του Δήμου, αυξήθηκαν κατά 50%. Είχαμε 340 και ήρθαν ακόμη 167. Έγινε μια εξαιρετική προεργασία από τους συνεργάτες του δήμου» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο τρίτος στόχος ήταν η αναδιάταξη των υπηρεσιών. «Γνωρίζετε όλοι ότι είχαμε έτοιμο, πολύ πριν τις εκλογές, ένα νέο μοντέλο στη διοίκηση και στην εξυπηρέτηση του πολίτη», είπε ο κ. Χιονίδης, αναφερόμενος στις «ανοικτές αίθουσες» για την εξυπηρέτηση του πολίτη. «Θα μπορούσαμε να είχαμε εγκαινιάσει αυτόν τον χώρο (στο ισόγειο του δημαρχείου) πολύ πριν τις εκλογές, αλλά στόχος μας ήταν να εξυπηρετήσει τη νέα φιλοσοφία του «Καλλικράτη» και τη φιλοσοφία της διοίκησής μας» είπε ο δήμαρχος.  Πλέον στο ισόγειο του δημαρχείου, έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών που δέχεται και εξυπηρετεί απ’ ευθείας πολίτες. Είναι ένας «εξαιρετικός χώρος» και για τους εργαζόμενους ο οποίος λειτουργεί από τις 15 Δεκέμβρη. «Πρόκειται για ένα μοντέλο πρωτοποριακό και πρωτότυπο σε πανελλήνια κλίμακα, αφού εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες», υποστήριξε ο κ. Χιονίδης.
Ο τέταρτος στόχος είχε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής στις 10 Ιανουαρίου και αφορούσε τη μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας στο ισόγειο του δημαρχείου Κατερίνης «με τη νέα φιλοσοφία των ζητημάτων που προκύπτουν για μια σειρά ζητημάτων που διαχειρίζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία», τόνισε ο δήμαρχος.  Πέραν των άλλων, από τη μεταφορά της δημοτικής αστυνομίας στο δημαρχείο, εξοικονομούνται χρήματα, αφού το κόστος εγκατάστασης της δημοτικής στο προηγούμενο κτίριο, ξεπερνούσε τις 30 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Είναι ένα επιπλέον όφελος για το δήμο μας, είπε συνεχίζοντας, «το οποίο πρέπει να συνυπολογίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.»

Ο κ. Χιονίδης, συμπλήρωσε πως  για την καλύτερη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, η υπηρεσία πλέον διαθέτει μόνο διοικητικό προσωπικό για τις πράξεις διοικητικού περιεχομένου και δεν απασχολεί ένστολους. «Οι ένστολοι θέλουμε να βρίσκονται εκτός γραφείων, δίπλα στον πολίτη, ώστε να δώσουμε μια καλή εικόνα στην πόλη», είπε, τονίζοντας πως στις προθέσεις της διοίκησης είναι, μέσα στον Φεβρουάριο να υπάρξει συνάντηση εργασίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, για την «δυναμικότερη» ενεργοποίηση του σύμφωνου που έχει υπογράψει ο δήμος με την Ελληνική Αστυνομία. «Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη καλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία. Είναι ένας στόχος ουσίας, τον οποίο ζητούν όλοι οι συνδημότες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Κατερίνης, ρωτήθηκε και για την λειτουργία των υπηρεσιών τις πρώτες μέρες εφαρμογής του Καλλικράτη, σημειώνοντας πως οι απογραφές ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Παρόλο που ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις, δίνουν πολύ μεγάλα χρονικά περιθώρια, εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος Ιανουαρίου» είπε, συμπληρώνοντας οτι αυτό οφείλεται στην καλή προετοιμασία και στο υψηλό επίπεδο συνεργατών.
Ο κ. Χιονίδης, συμπλήρωσε πως όλες οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν κανονικά, με εξαιρέσεις και σε αναμονή κάποιων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες αναμένονται το προσεχές διάστημα. «Κάποιες μικροταλαιπωρίες δεν οφείλονται σε μη ετοιμότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του, αλλά κυρίως στο ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το πλαίσιο μιας σειράς ζητημάτων», υποστήριξε.

Ασυνεπές το Κράτος προς τους Δήμους
Εκτενής ήταν η αναφορά του δημάρχου στα οικονομικά του δήμου, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Κατερίνης, στην ασυνέπεια του Κράτους όσον αφορά τους θεσμοθετημένους πόρους.
Όπως είπε το Κράτος οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους για το 2010 και μόνο για τον παλιό δήμο Κατερίνης 8 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι αδιανόητο», είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος έδειξε «κατανόηση και καλή πρόθεση» στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, προτείνοντας  δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να ανταπεξέλθει στις προγραμματισμένες υποχρεώσεις του. «Ακόμα όμως πιστεύω, ότι δεν υπάρχει στη χώρα πολιτικός χώρος ή κόμμα, το οποίο δεν θα πρόσεχε την τοπική αυτοδιοίκηση ή θα υπεξαιρούσε χρήματα θεσμοθετημένα. Περιμένουμε ακόμα, μήπως σε μια καλύτερη κατάσταση, μπορέσουν και εξοφληθούν οι συγκεκριμένες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Χιονίδης.
Αναφερόμενος στα χρήματα που έλαβε ο Δήμος το 2011 και μόλις πριν λίγες μέρες, εξέφρασε την άποψη ότι  δεν επαρκούν, ούτε για τους μισθούς, εκφράζοντας την απορία του για τον τρόπο που έγινε ο υπολογισμός τους. «Έγινε ένας υπολογισμός με βάση το 2010, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ΦΠΑ, αλλά και αυτό ακόμη είναι μειωμένο σε σχέση με το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» είπε, τονίζοντας ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να τα διεκδικήσει.
«Αντιληφθήκαμε και κατανοήσαμε τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Υπάρχουν όμως προγραμματισμένες υποχρεώσεις που τρέχουν, είτε εργολαβίες, είτε προμήθειες στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε», είπε ο κ. Χιονίδης.
Η ασυνέπεια του κράτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος, ανάγκασε το δήμο να βάλει «φρένο» σε πολλά έργα και πριν τις εκλογές, σε έργα, που όπως είπε, θα έπρεπε να εξελιχθούν. «Ήλπιζα ότι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, θα είχαν περάσει οι δυσκολίες των πρώτων μηνών, αλλά δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί, ότι θα κοβόταν η ΣΑΤΑ! Η ΣΑΤΑ είναι χρήματα έργα και πήραμε λιγότερο από το 1/3 του ποσού που μας οφείλονταν. Έχουμε να εισπράξουμε από τη ΣΑΤΑ μόνο, πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ», υποστήριξε ο δήμαρχος Κατερίνης.
Ο κ. Χιονίδης, δεν απέκλεισε καμιά μορφή αγώνα για τη διεκδίκηση όσων οφείλει το Κράτος στο Δήμο. «Ήμασταν καλόπιστοι και συνεχίζουμε να ήμαστε, κρατώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις», είπε, συμπληρώνοντας πως  ο αγώνας μπορεί να έχει πολλές μορφές, είτε μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα, είτε μέσω της δικαστικής οδού την οποία ήδη διερευνά ο δήμος. «Όπως ο κάθε ιδιώτης μπορεί να στραφεί κατά του δήμου, όχι επειδή έχει υπαιτιότητα ο δήμος, αλλά επειδή το κράτος δεν έστειλε θεσμοθετημένους πόρους, έτσι και ο δήμος μπορεί να στραφεί εναντίον του κράτους», υποστήριξε ο δήμαρχος, ο οποίος έχει προτείνει η εξόφληση των δήμων να γίνει όπως και των προμηθευτών των νοσοκομείων από το Υπουργείο Υγείας. «Αν μας πουν ότι από τα 8 εκατομμύρια που μας οφείλουν, θα πάρουμε 3 εκατομμύρια σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε ομόλογα θα το δεχθούμε. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει υπεξαίρεση χρημάτων! Και δεν έχει σχέση αυτό με την κυβέρνηση, αλλά με το Ελληνικό Κράτος και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χιονίδης ξεκαράρισε ότι ο δήμος διεκδικεί τα χρήματά του και είναι σε διερεύνηση, για τον ποιο τρόπο θα ακολουθήσει, εφόσον το κράτος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το προσεχές διάστημα. «Από το Νοέμβριο, σε συνεργασία με δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου, έχουμε ξεκινήσει τη διερεύνηση για το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα μας», είπε.

«Θολή» (προς το παρόν) η εικόνα χρεών των άλλων δήμων
Ο δήμαρχος ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει εικόνα, για τα χρέη που «κουβαλούν» οι δήμοι που συνενώθηκαν με την Κατερίνη. «Δεν έχουμε ακόμη όλα τα στοιχεία, παρότι η οικονομική υπηρεσία κάνει ότι μπορεί και δουλεύει συστηματικά. Θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στοιχεία, πριν το τέλος Γενάρη», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν. «Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις, μπροστά στην αγωνία των εκλογών, οι οποίες δεν έχουν τιμολογηθεί», είπε συμπληρώνοντας πως συνολική εικόνα θα υπάρχει στις αρχές του επόμενου μήνα. «Τότε θα έχουμε πλήρη στοιχεία και για τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπου κι εκεί προχωρούμε συστηματικά σε συγχωνεύσεις, ώστε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό.
Το ευχάριστο είναι, πως μέχρι στιγμής είμαστε ακριβώς στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει και εντός του προγραμματισμού μας».

Στα 12 εκατομμύρια ευρώ τα δάνεια του Δήμου
Ο δήμαρχος Κατερίνης, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα τα οποία παρουσίαζαν πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου φαίνεται ότι το χρέος του Δήμου είναι πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. «Πολύ πριν βγει αυτό το νούμερο στο διαδίκτυο, εμείς το είχαμε γράψει στο προεκλογικό μας φυλλάδιο» υποστήριξε ο κ. Χιονίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει να κρύψει κάτι η διοίκηση του.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα δάνεια είναι: 7,5 εκατομμύρια για την εξαγορά της πλατείας Δημοκρατίας (τα 2,5 εκατομμύρια από αυτό το δάνειο, είναι ακόμα στην Τράπεζα γιατί υπάρχει διαμάχη με την οικογένεια Γεωργουλή) και  6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαμε πάρει ο δήμος, όπως είπε,  για να εξοφληθεί το μισό των χρεών της προηγούμενης διοίκησης του κ. Αμοιρίδη.
«Ακούστηκαν πολλά περί διαχειρίσεως και δανείων» είπε ο δήμαρχος ο οποίος προκάλεσε τον οποιοδήποτε, να πει ότι δεν έπρεπε να γίνει η εξαγορά της πλατείας Δημοκρατία. «Ήταν μια απαίτηση 90 χρόνων και είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε, σε κάτι που θα δώσει ζωντάνια στην πόλη. Ότι αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνει τα όσα είπαμε στους συμπολίτες μας και προεκλογικά», συμπλήρωσε.

Αν το κράτος είχε συνέπεια…
«Είναι τρεις ή τέσσερις εργολάβοι, οι οποίοι δικαίως συμπεριφέρονται έτσι», απάντησε ο δήμαρχος ερωτηθείς, για το αν κάποιοι από τους εργολάβους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας οφειλόμενα από το Δήμο. Ο κ. Χιονίδης συμπλήρωσε ότι αν ο δήμος της Κατερίνης έπαιρνε το ήμισυ των χρημάτων που του οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους το κράτος, δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα και κανένα χρέος.
Δεν έκρυψε, ότι η συγκεκριμένη κατάσταση τον στεναχωρεί, λέγοντας πως το 2007, κάθε τρίτο άτομο που συναντούσε έλεγε ότι του χρωστάει ο δήμος. «Εκείνα τα χρέη τα τακτοποιήσαμε όλα και συνεχίσαμε βάση ενός προγραμματισμού. Αν το ήμισυ των χρημάτων που μας χρωστά το κράτος ερχόταν το 2010, δεν θα συζητούσαμε καν ότι υπάρχουν οφειλές του δήμου σε τρίτους», είπε.
Ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι κατά τη θητεία του δεν υπήρξε καμιά περίπτωση εργαζομένου που να υποστηρίζει ότι δεν πληρώθηκε ή ότι δεν καταβλήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, «πράγμα που γίνεται σε πολλούς δήμους της χώρας».
«Ο δήμος Κατερίνης, θέλει να είναι πάνω από όλα συνεπής στις υποχρεώσεις του, παρόλο που δεν είναι συνεπές το Κράτος προς αυτόν. Επαναλαμβάνω ότι προς το παρόν θα περιμένουμε, αλλά θα διεκδικήσουμε από το Κράτος, όλα εκείνα τα χρήματα τα οποία είναι βέβαιον ότι μας οφείλει», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, λέγοντας ότι είναι πιθανόν. «Δεν θέλω να το σκέφτομαι, ούτε ως ένα κακό σενάριο. Θεωρώ ότι πάντοτε πρέπει να επικρατεί η λογική. Η λογική λέει, ότι όπως κάναμε κι εμείς προς τους λίγους που χρωστάει ο δήμος, αναλογική καταβολή των οφειλών, θα κάνει το ίδιο και το κράτος», κατέληξε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: