Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Από μικροί στα βάσανα

Οι μαθητές της Πιερίας προσβλέπουν στο δημόσιο για να βρουν μόνιμη δουλειά και εκτιμούν (σε ποσοστό 67%) ότι ο δρόμος του διορισμού τους περνά μέσα από τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές!
Τα παραπάνω ...προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο καθηγητής Βασίλης Καλόγηρος, επιστημονικός συνεργάτης της EMPLOY και υπεύθυνος επαγγελματικού προσανατολισμού στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, σε ένα δείγμα 185 μαθητών Λυκείων του νομού Πιερίας.
Οι μαθητές προέρχονταν από σχολεία αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, έτσι ώστε στο δείγμα να υπάρχουν μαθητές με γονείς που ασκούν επαγγέλματα όχι μόνο του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού, αλλά και του αγροτικού τομέα.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η ανασφάλεια που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθιστά ακόμα πιο θελκτικό το δημόσιο τομέα στους νεαρούς και τις νεαρές που, πριν ακόμη αφήσουν τα σχολικά τους θρανία, καλούνται να σκεφτούν και να πάρουν κρίσιμες για το μέλλον τους αποφάσεις.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτή φαίνεται πως παίζει και το επάγγελμα των γονιών τους, καθώς, οι μαθητές με γονείς αγρότες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά επιθυμίας μιας θέσης στο δημόσιο, πράγμα που μπορεί να συνδεθεί ευθέως με την κρίση που περνά ο αγροτικός τομέας αλλά και με τις δύσκολες συνθήκες της αγροτικής δουλειάς.

vasiko_1

Δέλεαρ η μονιμότητα και ένας μισθός των 1000-1500 ευρώ

Γιατί οι νέοι επιθυμούν το δημόσιο; Το 45% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως επιθυμεί το δημόσιο λόγω μονιμότητας, το 32% για τις καλές συνθήκες εργασίας, ενώ ένα 23% για τις υψηλές απολαβές.
Ποιες πιστεύουν ότι θα είναι οι μισθολογικές τους αποδοχές; Όχι και τόσο υψηλές πάντως, αφού μόλις το 5% του δείγματος πιστεύει ότι θα ξεπερνάνε τα 1500 ευρώ μηνιαίως.
Η πλειονότητα του δείγματος απάντησε ότι ο μισθός θα κυμαίνεται από 1000 έως και 1500 ευρώ, αρκετά υψηλότερος πάντως από αυτόν που ακούνε ότι παίρνει σήμερα η γενιά τους, «η γενιά των 700 ευρώ», που μάλλον έγινε ήδη (ελέω Μνημονίου) «η γενιά των 400 ευρώ».

vasiko_2

Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές-το κλειδί για το δημόσιο

Όσο για το ποιες σχολές εξασφαλίζουν διορισμό σύμφωνα με την άποψη των νέων, μακράν οι πιο σίγουρες είναι οι Στρατιωτικές (35%) και οι Αστυνομικές (32%) και ακολουθούν οι Παιδαγωγικές σχολές με ποσοστό 19%, η Ιατρική με μόλις 5%, η Φιλολογία με 3%, το Μαθηματικό με 3%, και τα Οικονομικά με το πενιχρότατο ποσοστό των 2%.

Οι βάσεις δεδομένων, βέβαια, στις οποίες οι μαθητές του νομού στηρίζουν τις εκτιμήσεις και  τις προσδοκίες τους μπορεί οσονούπω να αλλάξουν, καθώς το δημόσιο δε δείχνει πια τόσο ασφαλές όσο στην προ Μνημονίου εποχή και ο ιδιωτικός τομέας όμως, από την άλλη, δεν φαίνεται να ανακάμπτει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων.
Όπως και να ‘χει μια κοινωνία, όπου το 70% των παιδιών του προσανατολίζεται σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές για την επιβίωσή του, είναι σίγουρα άκρως προβληματική.
Η παραπάνω έρευνα θα παρουσιαστεί και στη Β’ Ολομέλεια του  Πανελλήνιου Συνέδριου Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Αθήνα (11-12 Δεκεμβρίου), όπου ο συντάκτης της, Βασίλης Καλογήρου θα εισηγηθεί το θέμα «Νέοι και οικονομική κρίση: αναζητώντας διέξοδο στο δημόσιο τομέα. Οι τάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: