Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Καταργήσεις, μετατάξεις, ομαδοποιήσεις αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σαρωτικές αλλαγές

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Τάχιστη προώθηση του κυβερνητικού έργου εντός των επόμενων 100 ημερών ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα στελέχη της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
 Ενδεικτικό της σπουδής με την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει αυτή ...τη φορά τις μεταρρυθμίσεις είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισλήλθε στο υπουργικό κρατώντας από ένα φάκελο, ο οποίος περιείχε εν περιλήψει τις σχετικές με το Μνημόνιο δράσεις που πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις επόμενες 100 ημέρες κάθε υπουργείο.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η δημιουργία γενικής διεύθυνσης ανά υπουργείο, ο προϊστάμενος της οποίας θα έχει την εκτελεστική «ευθύνη» εφαρμογής των «απαιτήσεων» της τρόικας, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, συζητήθηκαν και προωθούνται:
- η διάλυση της αγροφυλακής και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες
- η απορρόφηση των πιλότων της πρώην ΟΑ πέραν της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και σε υπηρεσίες σχετικές με την εναέρια δασοπυρόσβεση
- Η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.
Επιπλέον στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες. Συζητήθηκε επίσης η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Θα πρέπει να γίνουν συγκρούσεις
Σκιαγραφώντας το πολιτικό κλίμα των επόμενων μηνών, ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε να είναι προετοιμασμένος ότι οι αλλαγές θα φέρουν συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα: «Η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος που, πολιτικά, αλλά επιχειρησιακά τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα. Τώρα, πολιτικά είναι πιο βατά -αν θέλετε- βεβαίως, με κάποιες συγκρούσεις που θα πρέπει να γίνουν ή, εν πάση περιπτώσει, οι αλλαγές που θα κάνουμε μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις. Μακάρι να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης, αλλά θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε κάποιους τομείς».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν εγκατέλειψε το καράβι
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου στη διακυβέρνηση της ΝΔ: «Μια ακόμα παρατήρηση για την Ιρλανδία: παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, τον οποίο και γνωρίζω από τη θητεία μου ως ΥΠΕΞ παλαιότερα, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του -ο κ. Καραμανλής- μπροστά σε παρόμοια κρίση. Είπε «αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές». Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, θέλησε να πάρει πάνω του την ευθύνη, ώστε και η επόμενη κυβέρνηση να μην φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος. Σαφώς, πρόκειται για μια άλλη, χαρακτηριστική διαφορά μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας».
Πολιτικό Συμβούλιο σήμερα
Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στην Ιπποκράτους το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου καθώς φουντώνουν οι εσωκομματικές φωνές κυρίως λόγω των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση για την δημοσιονομική εξυγίανση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε επανασύνταξη δυνάμεων και συντονισμό, εν όψει της δύσκολης περιόδου που ξεκινά με την ψήφιση του προϋπολογισμού και έως ότου πραγματοποιηθεί η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» του Πολιτικού Συμβουλίου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: