Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Γεγονός, οι πρώτες επενδύσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες Η Ελλάδα γίνεται ξανά αξιόπιστη

 
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Η Ελλάδα αποκτά ξανά αξιοπιστία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ασίας.
Συμπλήρωσε πως αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα πρώτα επενδυτικά βήματα στη χώρα είναι γεγονός, αναφερόμενος στην ..υπογραφή των ελληνοκινεζικών συμφωνιών.
"Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη και το ευρώ" τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ουσιαστικής σημασίας το γεγονός ότι ο Γουέν Τζιαμπάο εξήγγειλε από την ελληνική Βουλή την ευρωπαϊκή πολιτική της Κίνας, ενώ οι οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο περιθώριο του ASEM, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά αναγνωρίζονται.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά επενδυτικά βήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πριν από ένα χρόνο η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και σήμερα με τον κόπο και με τις θυσίες του ελληνικού λαού ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς".

"Δεν είναι η περσινή Ελλάδα" ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτή με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη διάσκεψη ASEM ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία της για τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το περιβάλλον και άλλα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Επανέφερε την πρότασή του για μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και πρότεινε την εφαρμογή νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα "πράσινα" ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη, την πράσινη τεχνολογία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Μοχάμαντ Ανσάρι, με τον οποίο συζήτησαν θέματα τουρισμού και εμπορίου. Επίσης ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη νέα πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκιλιάρ, η οποία τον προσκάλεσε στη χώρα της.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο Β'.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: