Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη Ευρωβουλευτή ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κρίτων Αρσένης ζητά φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και προστασία.. οικοσυστημάτων, κατά τις συναντήσεις εργασίας του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο, την Ύπατη Εκπρόσωπο ΕΕ Κάθριν Άστον, τον Επίτροπο Ανάπτυξης Aντρίς.. Πίμπαλγκς, και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος  Γιάνεζ Ποτότσνικ
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την πρόοδο υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης είχε ξεχωριστές συναντήσεις εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Catherine Ashton και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Andris Piebalgs στις οποίες και συζήτησαν τα προβλήματα της επίτευξης των στόχων για την καταπολέμηση της παγκόσμιος φτώχειας, καθώς και  με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος  Janez Potočnik, για την επερχόμενη παγκόσμια συνάντηση για την βιοποικιλότητα.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, ο Κρίτων Αρσένης τόνισε τη σημασία της θέσπισης του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην ΕΕ, ακόμη και αν δεν υπάρξει αντίστοιχη παγκόσμια συμφωνία. Ζήτησε επίσης τα χρήματα που θα συλλεχθούν από τη φορολογία αυτή να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης των παγκόσμιων ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την υποστήριξη του μέτρου αυτού μόνο εάν συμφωνηθεί σε παγκόσμια επίπεδο, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό.

Κατά τις συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Catherine Ashton, και τον Επίτροπο Ανάπτυξης της ΕΕ, Andris Piebalgs, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη η δάσωση και η ενίσχυση των φυσικών οικοσυστημάτων να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τόνισε επίσης τη σημασία της αναδάσωσης για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στο Πακιστάν. 

Τέλος, κατά τη συνάντηση του με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της σύμβασης για την βιοποικιλότητα. Ο Κρίτων Αρσένης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του πρωτοκόλλου για την πρόσβαση και συμμετοχή στα οφέλη από τη χρήση γενετικών πόρων, επισημαίνοντας ότι είναι από τις λίγες φορές στην πρόσφατη ιστορία της, που η ΕΕ είναι αντίθετη με δίκαια και λογικά αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών για αμοιβαία συμφωνηθέντες όρους χρήσης και αναγνώριση της αξίας της παραδοσιακής γνώσης. Ο Κρίτων Αρσένης θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει και τη Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

Με αφορμή τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας θα πρέπει να εστιαστούν στην υποστήριξη των φυσικών οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που μας παρέχουν. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες διασφαλίζουν μια μεγάλη μερίδα του εισοδήματος των φτωχότερων λαών, και η απώλειά τους απειλεί τα θεμέλια των οικονομιών τους. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιέσεις που δέχονται τα οικοσυστήματα και εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Τοπικές πρωτοβουλίες που στηρίζονται στη διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών έχουν τη δυναμική να παράγουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τα υγιή οικοσυστήματα συνδέονται στενά με τη δυνατότητα των φτωχών να δημιουργήσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα, να εξασφαλίσουν τη διατροφική τους επάρκεια και να βελτιώσουν την υγεία τους. Επομένως, η επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και των ωφελειών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: