Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Βυζαντινή χορωδία του Δήμου Δίου

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010
Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ  Υ Π Ο Υ
Καταχειροκροτήθηκαν   η αφήγηση της Καίτης Παπανίκα  η παραδοσιακή χορωδία και η ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου,   η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή ...Χορωδία,    η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών κα    η Βυζαντινή χορωδία του Δήμου Δίου υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Μακρή το Σάββατο το βράδυ στην Παναγία της Κονταριώτισσας.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε το φιλόμουσο κοινό από το προαύλιο του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας στην Κον/σα. Η αυθεντική ακρίβεια με την οποία παρουσιάστηκε το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στην άλωση της Πόλης από το Εθνικό Ωδείο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχαήλ Μακρή ενθουσίασε το κοινό που αναπόλησε τα βήματα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου.
Η βυζαντινή κατάνυξη, απλώθηκε ολόγυρα μέσα από τους ύμνους προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, τους μακαρισμούς και τις παρακλήσεις και την άψογη αφήγηση, από την ηθοποιό Καίτη Παπανίκα ζωντανεύοντας την ιστορική πορεία του Βυζαντίου με τον φωτισμό και το φυσικό σκηνικό να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα όμορφα συναισθήματα των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου, παρευρέθηκαν ο βουλευτής Πιερίας, Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, οι Αντιδήμαρχοι Δίου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πιερίας κ. Χαρίσης Στέλιος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.
Το Εθνικό Ωδείο
Το Εθνικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1926 από το μεγάλο μουσουργό Mανώλη Kαλομοίρη και βρίσκεται επί 83 χρόνια στις επάλξεις της εκπαιδευτικής μουσικής ζωής του τόπου μας. Αποτελεί ένα σύγχρονο μουσικοπαιδαγωγικό οργανισμό με πλούσια προσφορά στους τομείς της μάθησης και τέχνης δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη μουσική ως ψυχαγωγία και εργαλείο ποιοτικής ζωής. Έχοντας παράδοση χρόνων, ακολούθησε πάντα το όραμα και τις ιδέες του ιδρυτή του, με στόχο τη διεύρυνση των μουσικών εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών οριζόντων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή  Χορωδία  Εθνικού Ωδείου
Ο Μιχάλης Μακρής, καθηγητής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το 1992 με τους συνεργάτες του διπλωματούχους του Εθνικού Ωδείου ίδρυσε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία (Ο.Ε.ΒΥ.Χ.), με σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια του ανθρώπου καθώς και τη μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση για τη διάσωση και διάδοση της γνήσιας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, η οποία έχει τις πηγές της στο Πατριαρχείο και το Άγιον όρος. Η Ο.Ε.ΒΥ.Χ. έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 400 δημόσιες εμφανίσεις (λειτουργίες-αγρυπνίες-συναυλίες-εκδηλώσεις) και έχει κυκλοφορήσει 29 ψηφιακούς δίσκους μεγάλων συνθετών της βυζαντινής μουσικής του  13ου, του 14ου μέχρι και του 18ουαι. Επίσης, έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολυάριθμες εκπομπές στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το έργο της χορωδίας έχει αναγνωριστεί από σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: