Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3

Παρασκευή 7 Μάιος 2010  
AG._SPYRID._1
Την Κυριακή 9 Μαΐου στις 15.00 η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» θα μεταφέρει τους τηλεθεατές της, σ’ έναν τόπο μαγευτικό, σ’ ένα χωριό που τιμά την παράδοση, σε μια εκδήλωση γεμάτη νοσταλγία, μνήμες κι ελπίδα για ..το αύριο.
AG._SPYRID._2Στον Άγιο Σπυρίδωνα, ένα πανέμορφο πεδινό χωριό, που ανήκει στο Δήμο Δίου χτισμένο σε υψόμετρο 70 μ., όπου τα τελευταία χρόνια με τις οικιστικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, σημεία του χωριού έχουν αναπαλαιωθεί, ανάμεσα τους και η κεντρική πλατεία του, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα γυρίσματα της εκπομπής.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, τοποθετημένος στη σκιά του Ολύμπου, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Σαμαρινιώτες Βλάχους. Το 1955, με την εγκατάσταση και της πληθυσμιακής ομάδας των Σαρακατσαναίων δημιουργήθηκε νέα κοινότητα, που πήρε το όνομα της εκκλησίας του χωριού. Με πλούσια ιστορία, παράδοση και λαϊκά δρώμενα, που πολλά από αυτά αναβιώνονται  και σήμερα αποτελεί έναν τόπο που κυριαρχεί ο πολιτισμός, το φιλότιμο, το μεράκι, το πράσινο και τα άφθονα νερά, χαρακτηριστικά, που συναντώνται σε όλο το Δήμο Δίου, σε κάθε AG._SPYRID._3Δημοτικό του Διαμέρισμα.
Μέσα από το πολιτιστικό «ταξίδι», δυόμισι ωρών, η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3 θα παρουσιάσει τα έθιμα, τα τοπικά εδέσματα, τη μουσική παράδοση, την ιστορία και τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν κι επιλέγουν συνειδητά να ζουν στο Δήμο Δίου. Οι μνήμες των ανθρώπων θυμούνται, νοσταλγούν, αναπολούν και διηγούνται στην παρουσιάστρια της εκπομπής Μάρνη Χατζηεμμανουήλ τα επιτεύγματα του τόπου τους.
AG._SPYRID._4

Δεν υπάρχουν σχόλια: